ГЕРБ уважи "джентълменското споразумение" и подкрепи Стою Стоев от ПП-ДБ да оглави правната комисия Снимка: © Народно събрание

С мнозинството на депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ Стойо Стоев беше избран да оглави Комисията по правни въпроси в 49-ото Народно събрание.

Депутатите най-накрая гласуваха избора на председател на правната комисия, след като миналата седмица двете най-големи парламентарни групи влязоха в спор точно по този въпрос. Кандидатурата на Стоев беше приета със 123 гласа "за", дошли единствено от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Срещу нея гласуваха всички народни представители от ДПС, БСП и "Има такъв народ". Групата на "Възраждане" се въздържа от вот, като поиска днес да бъдат избрани председателите на всички комисии, а не само на една.

Кристиян Вигенин от БСП изрази своето недоволство от провелия се вот и каза, че "не е редно" председателите на комисии да се избират по този начин, тъй като преди те са били избирани на принципа на постигнато съгласие или мнозинство.

"Още от началото на 49-ото Народно събрание от ГЕРБ и ПП-ДБ си позволихте да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на Народното събрание. Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание", каза Вигенин.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също остана възмутен от избора, като обвини двете най-големи парламентарни групи в "унизителен любовен танц", който противоречал на парламентаризма.

"Гласувахме против поредното унизително отношение на тези две парламентарни групи към останалите партии и българския народ, защото същите две парламентарни груби загубиха време да се надлъгват, че ще съставят правителство", каза той.

"Джентълменското споразумение"

Всъщност изборът на председател на Комисията по правни въпроси беше заложен в усната договорка (т.нар. джентълменско споразумение) между ГЕРБ и ПП-ДБ по време на техните разговори в началото на 49-ия парламент.

През април двете формации проведоха серия от разговори, които завършиха с договорката, че председателят на Народното събрание и на правната комисия ще бъдат избрани на ротационен принцип. Те се разбраха депутатите от ПП-ДБ да подкрепят Росен Желязков, който да оглави парламента, а от своя страна новата коалиция да получи председателското място на комисията по правни въпроси. Идеята беше избраните и на двата поста да се сменят на всеки три месеца.

Желязков беше избран още преди месец, но точката за председател на правна комисия на няколко пъти беше отлагана и все не влизаше в дневния ред. Междувременно ГЕРБ се опитваше да си спечели време и провеждаше разговори за кабинет с всички групи в парламента без "Възраждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024