ГЕРБ вече има ново условие: Асен Василев да не е финансов министър

Депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят Асен Василев за нов мандат като министър на финансите.

Това обяви Деница Сачева от преговорния екип на партията в интервю за bTV, броени минути след като самият Василев обяви, че едва ли ще има кабинет с мандата на ГЕРБ.

"България не може повече да си позволи финансов министър като Асен Василев, не само защото показва липа на елементарна етика и политическа култура като лидер. Само като видите последния доклад на МВФ, то е очевадно за какви резултати става дума", каза тя.

Сачева обяви, че щом Василев е подписал декларация, че не желае да е министър в проектокабинета на Мария Габриел от 19 март, то значи, той си е подал отвод като министър на финансите.

"От приоритета си за еврозоната ли се отказва или фетишът за втория мандат е по-силен от стратегическия приоритет?", попита тя.

"В ПГ на ГЕРБ всички ще последват примера на Делян Добрев и за министър Асен Василев няма да гласуват", каза още тя.

Сачева обвини ПП в това, че "непрекъснато са сменяли мнението си за какво ли не" по време на преговорите.

"Ние бяхме на преговорите без телефони, защото искахме да протичат конструктивно, нормално, но аз си водя изключително подробна тетрадка кой какво е казал", обяви тя.

Според нея - в 40% от времето са се водили спорове около кандидатурата на Тодор Тагарев за министър на отбраната, като в крайна сметка призна, че не е имало съгласие нито от ПП, нито от ДБ, за неговата смяна, преди Мария Габриел да се яви при президента.

Не е имало финално съгласие и по три конкретни текста в споразумението за общо управление. Липсата на подписите от партньорите под какъвто и да е документ преди връщането на мандата не беше разпознато като съществен проблем от Сачева.

От думите ѝ стана ясно, че ГЕРБ решили да предприемат този ход, защото не искали ПП да удължават времето за преговори (което можеше да продължи до 25 март) и да поставят нови условия.

"Когато те внесоха оставка, ние нямахме представа. Ние не се занимаваме тука с подобен тип аргументи от типа "кучето на Павлов". Писали сме на 6 март, значи става на 6 март. Ние с държавно управление ли се занимаваме, със стратегически приоритети ли се занимаваме, или с какво?", учуди се искрено Деница Сачева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024