ГЕРБ започва преговорите за подкрепа на кабинет със свой премиер Снимка: © Getty Images

Преговорният екип на ГЕРБ започва срещите с останалите парламентарни групи в търсене на подкрепа за ново правителство.

От партията на Бойко Борисов най-напред канят на разговори ДПС, след това "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане". Първите консултации са насрочени за 17 юни и според уточненията на пресцентъра на ГЕРБ ще се проведат в последователност определена от електоралната тежест на партиите след вота.

За 18 юни са предвидени срещи с БСП, "Има такъв народ" и "Величие".

Президентът Румен Радев свика на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание на 19 юни 2024 г. (сряда).

Условията, които Бойко Борисов постави предварително, са:

  • кабинетът да бъде с министър-председател от ГЕРБ и с първи мандат
  • ГЕРБ да получи министерствата на външните работи и отбраната
  • останалите позиции да бъдат заети от експертни фигури

Лично Борисов даде сигнал, че няма да се кандидатира за премиер. Няма да предлага и кабинет на малцинството, тъй като ГЕРБ има само 68 депутатски места (с едно по-малко от преди изборите).

От първата политическа сила искат преговорите да са приключили до края на седмицата, за да стане ясно дали ще има ново управление - или избори през септември, както намекна още Борисов.

"24 часа" лансира неофициалния вариант, при който бъдещият премиер ще е фигура от типа на Росен Желязков, а Даниел Митов и Христо Гаджев може да бъдат предложени за министри на външните работи и отбраната.

В същата публикация се говори още, че е възможно няколко души от служебния кабинет да запазят местата си и в бъдещо правителство на ГЕРБ - вкл. Георги Гвоздейков (Транспорт), Евтим Милошев (Туризъм), Петко Николов (Икономика), и Георги Тахов (Земеделие).

До момента единствената партия, която открито призовава за коалиционен кабинет, е ДПС в лицето на Делян Пеевски. Той дори изпреварващо изиска от Бойко Борисов да започне разговорите с останалите "отговорни лидери".

ПП-ДБ дадоха няколко заявки, че този път ще останат в опозиция.

ИТН пазят пълно мълчание цяла седмица. Още преди изборите те започнаха да подгряват настроенията в полза на "експертен" кабинет, без да изключват нито ГЕРБ, нито ДПС.

БСП има решение на националния съвет да не подкрепя мандат на ГЕРБ и ДПС. Възможно е все пак техни представители да се срещнат с трите представителки на ГЕРБ Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

"Възраждане" отказва подкрепа за правителство на ГЕРБ.

От "Величие" обявиха, че няма да се явяват на разговори с "контактьорки" - по думите на Николай Марков - но биха влезли на "лидерска" среща. Марков нито потвърждава, нито отрича възможността за подкрепа на правителство на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024