Кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков втвърди тона по отношение на прокуратурата, като обяви Иван Гешев за "спорна фигура" и се разграничи от позицията на ДПС по повод американските санкции по закона "Магнитски". 

В интервю за bTV Герджиков нарече съдебната реформа "най-важният инструмент за установяване на върховенство на закона", но не изброи конкретни свои предложения по тази линия. 

Той обаче се позова на поредицата от сигнали от страна на външни партньори за това, че борбата с корупцията в страната не е ефективна. 

Герджиков цитира санкциите на Министерството на финансите по закона "Магнитски" срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и данните за недекларирани офшорни компании в Pandora Papers. 

"Всички трябва да ни е срам", каза Герджиков по повод "Магнитски". 

На въпроса дали смята, че българските власти трябва "да чакат доказателства" за корупционните престъпления на лицата от американския санкционен списък - позиция, поддържана многократно от ДПС по повод Пеевски - кандидатът за президент отговори: 

"Трябва да чакаме доказателства, за да дадем някой под съд, но ако имаме поредица от сигнали, че някой е над закона, трябва да се замислим дали всичко е наред". 

Герджиков обяви, че "главният прокурор е спорна фигура", като даде за пример гражданското недоволство срещу Иван Гешев през последните години. 

"Видяхте колко протести имаше. Това очевидно означава, че той не е извършил каквото трябва. Но ако днес Иван Гешев си отиде, утре ще дойде друг Иван Гешев, ако не променим правилата... Тези правила не бива да допускат издигането на фигури, които не харесваме, защото нямат качества, и трябва да позволяват лесното им отзоваване", каза още той. 

Въпреки отношението си към Гешев, Анастас Герджиков укори действащия президент Румен Радев за това, че е "заел страна" по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г., защото "имаше и контрапротести, страната беше разделена". 

Главният проблем на правителствата на ГЕРБ, според Герджиков, е "липсата на диалогичност", която е довела до допускането на "множество грешки" и загубата на обществено доверие. 


Лозан Панов атакува "катарзиса" на Румен Радев и обяви Анастас Герджиков за "път на ДПС към президентството"

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Анастас Герджиков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство