Снимка: © bTV Новините

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов потвърди официално кандидатурата си за президент чрез платформата на "Правосъдие за всеки".

Той обяви независимостта на съдебната система и отвоюването на институциите за своя кауза и представи Мария Касимова-Моасе като кандидат за вицепрезидент.

"Ще се обърна към всички свободни граждани да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише - или няма да подпише - указа за назначаване на председателя на Върховния касационен съд", каза още той (изборът предстои през януари 2022).

Лозан Панов атакува както действащия държавен глава Румен Радев, така и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков в първата си медийна заявка за президентските избори.

"Не вярвам в конституционния катарзис на г-н Радев, защото не съм видял в миналото позиция, която засяга главния прокурор Цацаров. Той се получи, когато копоите на г-н Гешев влязоха в президентството. Това не е действие, провокирано от обществен интерес, а от личен интерес", каза Лозан Панов.

Колкото до Анастас Герджиков, той посочи, че издигането му от инициативен комитет е "път на ДПС да се насочи към този пост в държавата. С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на Борисов"

Панов няма да подаде оставка като магистрат заради кандидатирането си за държавен глава. Той направи препратка към участието на съдия Нели Куцкова в президентските избори през 2001 г. като подгласничка на Петър Стоянов.

По-рано днес Панов публикува обръщение, в което два пъти се позовава на цитати от покойния юрист Кристиян Таков (1965-2017) - преподавателя в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който беше един от идеолозите на битката за съдебна реформа.

Той го нарича "свой истински приятел", като посочва, че загубата на живота му е "загуба на правдата и независимостта".

"Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиян заговори: „Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни“.

Мислех си, но аз не съм партиец, а съдия и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга, свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността", пише в изявлението на Лозан Панов.

Той припомня, че мандатът му като председател на ВКС през 2015 г. започна с атаки и недоверие, като цитира една от медийните квалификации по негов адрес за "кандидат на Статуквото, дошъл да овладее този съд".

"Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни, успях да съградя основи- основите на независимостта. Последното не е моя мисъл и не помня къде съм я срещал, но някак само тя напираше, докато гледах назад", пише той.

Лозан Панов посочва, че е получил подкрепа от "моите другари от Правосъдие за всеки" - инициативата на юристи, които настояват за съдебна реформа и участваха в серия от протести срещу решенията на ВСС в последните години, вкл. срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

"Тогава мъдростта на Кристиян, която бе посял у нас, пак заговори: “България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: „Хайде да си подоспя малко“, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става.” Нека покажем, днес, в17 часа, пред дома на Държавния глава, че вече сме бодри и сме готови да продължим", пише той.

В събота следобед се проведе първата среща на нов инициативен комитет, който ще регистрира кандидатурата на Лозан Панов за президентските избори.

Мандатът му като председател на ВКС изчтича през февруари 2022 г., а процедурата по избора на нов ръководител на съда вече започна.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта