Снимка: © Getty Images

Германия започва новия план по въоръжаването си с покупка на най-модерния боен самолет в света – стелт-изтребителя от пето поколение F-35.

Федералното правителство иска да оборудва Военновъздушните си сили с до 35 от американските машини, произведени от Lockheed Martin. Те ще заменят самолетите „Торнадо“, използвани от германската армия в продължение на повече от 40 години, съобщават Dpa и Reuters.

В отговор на войната в Украйна и агресията на Владимир Путин, канцлерът Олаф Шолц вече обяви еднократен "специален фонд" от 100 милиарда евро и значително увеличение на годишните разходи за отбрана. В бъдеще Германия ще инвестира в сектора над 2% от БВП всяка година.

F-35 е едноместен реактивен изтребител, разработен за нуждите на ВВС на САЩ, на Военноморския флот на страната и Корпуса на морската пехота на САЩ и Великобритания. Модерният самолет е продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята ($1.3 трилиона).

Германия го купува и за т.нар. ядрено участие - концепция на НАТО за възпиране, която дава на съюзниците достъп до американски ядрени бомби. Благодарение на специалната форма и външното покритие, машината е трудна за засичане от вражеските радари.

Бундесверът все по-трудно поддържа в изправност самолетите „Торнадо“. Те се използват от Германия и за разрушаване, потискане и битки с противниковата противовъздушна отбрана. Според информация на Dpa -  за тази задача ще бъдат закупени още 15 броя "Eurofighter“. Производителят Airbus обаче все още трябва да ги оборудва технически и това ще отнеме няколко години.

Предишните планове на Министерството на отбраната на Германия включваха закупуването на американския самолет F-18, който все още не е сертифициран за използване с ядрени оръжия. F-35 е бил разгледан като вариант още през януари. Той вече е сертифициран за използване с ядрени оръжия и има електронно бойно оборудване, макар и ограничено.

Федералното правителство в Берлин се опасяваше, че покупката на F-35 може да попречи на съвместните планове с Франция за изграждане на европейски "боен самолет на бъдещето" (FCAS/ Future Combat Air System). Притесненията обаче вече са отстъпили на заден план, пише Der Spiegel.

FCAS е в процес на разработване от Dassault Aviation, Airbus, Indra Sistemas и Thales Group. Ще се състои от система за въоръжение от следващо поколение, чиито компоненти ще бъдат дистанционни носители (безпилотни летателни апарати), както и изтребител от шесто поколение. Плановете са до 2040 г. той да замени сегашните френски Rafales, германските Typhoon и испанските EF-18 Hornets.

Управляващата коалиция в Германия беше постигнала съгласие за закупуване на наследник на "Торнадо" и то бе записано в коалиционното споразумение. "Ще съпроводим обективно и добросъвестно процеса по възлагане на обществената поръчка и сертифицирането, с оглед на ядреното участие на Германия", заявиха Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи.

Според неофициална информация – или както пише Der Spiegel, публична тайна – във военновъздушната база Бюхел се съхраняват 20 термоядрени бомби B61 на въоръжените сили на САЩ, които могат да бъдат прикрепяни към германските "Торнадо".

В края на февруари председателката на Комисията по отбрана Мари-Агнес Щрак-Цимерман поиска „наследник“ на самолетите "Торнадо". „Сега ни е необходим F-35, най-модерният боен самолет в света, който се използва от много от нашите партньори. Войната в Украйна ясно показва, че нападенията се извършват от въздуха и трябва да им се отговори или да се предотвратят по съответния начин", заяви тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години