Германското правителство ще опита да потисне втората вълна на Covid-епидемията, като върне сериозни ограничителни мерки за социалните контакти на гражданите на страната.

Мерките би трябвало да влязат в сила още от 2 ноември (понеделник), съобщава ДПА, чиито репортери се позовават на данни от консултациите между канцлера Ангела Меркел и ръководителите на регионалните правителства в провинциите на страната.

Макрон обяви повторна карантина: "Чака ни още по-смъртоносна вълна"

Очаква се Германия да въведе следните рестрикции:

- разрешено ще бъде само на членове на не повече от 2 домакинства да се срещат на публични места, като максималният допустим брой на събралите се хора ще е 10 души;

- заведенията за хранене, които облсужват клиенти на място, ще трябва да прекратят работата си до края на ноември - ресторантите ще могат да доставят или да предлагат храна за консумация вкъщи;

- козметичните студиа, салоните за масажи, студиата за татуировки се затварят, тъй като в тях не може да се спазва условието за минимална дистанция. Специалистите, които предоставят медицински услуги (напр. физиотерапевти) ще продължат да работят.

- фризьорските салони остават отворени;

- супермаркетите и магазините за търговия на дребно ще продължат да работят, но с ограничение за броя на клиентите, които имат право да влязат едновременно в обекта;

Когато мафията овладее протестите срещу Covid-19

- училищата и детските градини остават отворени;

- професионалните спортни срещи ще продължат, но без публика.

- аматьорските спортни клубове спират с тренировките; фитнесите и плувните басейни ще бъдат затворени, но индивидуалният спорт на открито (например джогинг или колоездене) остава разрешен.

- театрите, оперите и концертните зали ще затворят до края на месеца;

Гражданите ще бъдат призовани да ограничат пътуванията си извън съответното населено място, ако нямат наложителни причини. Работодателите трябва да спазват стриктни противоепидемични мерки и при възможност да позволят на служителите си да работят от вкъщи.

Държавата ще отдели до 10 млрд. евро за финансова помощ на компаниите, които са засегнати от кризата.

Мерките ще бъдат преразгледани на нова среща на 11 ноември. При необходимост, част от тях може да бъдат променени.

Въвеждането на нов локдаун среща сериозна съпротива от страна на бизнесорганизациите в страната, които предупреждават, че поредното затваряне ще нанесе сериозни щети върху ресторантьорския бизнес. Резервите на предприемачите, които успяха да преодолеят пролетната криза, вече не съществуват.

"Икономиката не може да се включва и изключва като лампа, без това да нанесе щети", предупреждава главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер пред "Цайт".

Новите мерки вероятно ще се отразят на прогнозата за икономическото възстановяване. Индустрията и търговията няма да бъдат пряко засегнати, но може да пострадат заради общата несигурност и затягането на мерките срещу Covid-19 извън Германия.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори