Полицейска акция в Берлин след ареста на Даниела Клете, издирвана от 30 г. за тероризъм Снимка: © Getty Images

Полицията в Берлин е задържала още двама души, докато издирването на съучастници в групировката "Фракция Червена армия" продължава.

Активирането на разследването, което се води повече от 30 години, стана след разкриването и ареста на Даниела Клете, заподозряна в опит за убийство и няколко въоръжени грабежа, извършени пред 90-те.

Службите опитват да намерят двама от водещите активисти на терористичната групировка - Ернст-Фолкер Щауб (69 г.) и Буркхард Гарвег (55 г.).

Според източници на WDR, двамата задържани мъже са идентифицирани, но не са Щауб и Гарвег.

Spiegel публикува кадри на квартал с бараки и запуснати сгради в района на Фридрихсхайн в Берлин, в който се смята, че се е укривал Гарвег. Според информацията, мъжът често е отсядал в това място, но не е намерен при операцията в неделя.

Цял ден разследващите събират ДНК-следи и други улики, свързани с двамата бегълци, като в акцията са ангажирани около 130 полицаи и експерти по криминалистика.

Полицията обяви награда от 150 000 евро за всеки, който съдейства с информация за откриването им.

Групировката, известна първоначално с имената на основателите си Андреас Баадер и Улрике Майнхоф ("Баадер-Майнхоф"), е отговорна за няколко отвличания и убийства в Западна Германия през 70-те и 80-те. Клете и двамата ѝ съучастници се смятат за представители на последното поколение активисти на "Фракция Червена армия".

Организацията изповядва идеологията на класовата борба и световната съпротива срещу империализма и капитализма. Името ѝ е свързано с Червената армия в комунистическия Съветски съюз, както отбелязва "Дойче веле".

Според полицейското разследване, Даниела Клете, Ернст-Фолкер Щауб и Буркхард Гарвег са продължавали да извършват грабежи и след предполагаемото разпускане на крайнолявата престъпна организация.

Полицията допуска, че Гарвег и Клете са поддържали личен и пряк контакт през годините, в които бяха обявени за издирване.

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024