Герт Вилдерс не обича да го наричат крайнодесен политик, но призивите му за референдум за напускане на ЕС и антиислямската му реторика говорят друго. За него исляма е една "фашистка идеология", пророкът ѝ Мохамед е "педофил и масов убиец", а миграцията трябва да бъде спряна. В четвъртък светът се събуди с новината, че именно Вилдерс и неговата Партия на свободата (PVV) са големият победител на парламентарните избори в Нидерландия.

След почти пълното преброяване на гласовете PVV печели 37 места в 150-местната долна камара на парламента - грандиозен и изненадващ успех, който ще предизвика шокови вълни в Европа, където крайнодясната идеология е във възход. Първото място поставя Вилдерс начело на преговорите за формиране на следващото правителство на Нидерландия и увеличават шансовете страната да има своя първи крайнодесен премиер.

Когато преди 25 години влиза в политиката, Вилдерс е сравняван с Моцарт заради русата си коса. През последните години обаче той по-скоро се доближава до това да бъде нидерландският Доналд Тръмп - не само заради сходната прическа между двамата политици, но и заради цветущите си изказвания и огромна активност в социалните мрежи.

Герт Вилдерс е роден през 1963 г. в град Венло, близо до германската граница. Израства заедно с брат си и двете си сестри в католическо семейство от средна класа. Завършва гимназия във Венло, след което посещава редица курсове по право в Отворения университет в Нидерландия.

Целта му след завършване училище е да пътува и да види света. Много иска да посети Австралия, но тъй като не разполага с достатъчно пари, заминава за Израел, където работи като доброволец в мошав на Западния бряг. Със спестените пари той пътува до съседните арабски страни в Близкия изток и е шокиран от липсата на демокрация в региона. Когато се завръща в Нидерландия, започва да следва идеи за борба с тероризма и формира антиислямски възгледи, които бележат политическата му кариера и днес.

С корени на омраза

След победата на изборите лидерът на PVV обяви, че ще "върне нидерландците на първо място" и обеща да се справи с това, което той нарече "цунами от бежанци".

"Нидерландия ще ни бъде върната, а миграцията ще бъде ограничена", заяви той.

Герт Вилдерс поставя в основата на личната си идеология антиислямистките политики, които изпъкват и в манифеста на партията му. Сравнявал е Корана с "Моята борба" на нацисткия лидер Адолф Хитлер и иска да забрани джамиите и ислямските училища. В опит да привлече повече избиратели обаче той обяви, че ще стопира тези си планове.

Но лидерът на PVV има дълга история в боравенето с омраза. През 2008 г. сам продуцира късометражен филм, озаглавен "Fitna" (Раздор), в който се опитва да докаже, че Коранът призовава своите последователи да мразят всички, които не следват ислямските поверия. Филмът показва избрани откъси от сури на Корана, преплетени с изображения и клипове на ислямистки терористични атаки. Вилдерс така и не успява да намери дистрибутор, който да разпространи и излъчи проекта му, затова го пуска безплатно в интернет.

Освен с антиислямистките си убеждения, нидерландецът е известен и с антимароканските си такива. През 2016 г. е осъден от Нидерландския съд за дискриминация, тъй като по време на протест подстрекава свои привърженици да скандират, че искат "по-малко!" мароканци в страната.

Вилдерс също така иска да забрани бежанците и да оттегли всички извинения за робството. Не иска нидерландците да притежават двойно гражданство, въпреки факта, че съпругата му Криштина - на която той благодари в своята победна реч, всъщност е родена в Унгария.

Напускането на Нидерландия от ЕС също е в дневния му ред - той подкрепя организирането на референдума по модела на БРЕКЗИТ, заради което изданието "Politico" го нарича "най-големият кошмар на ЕС". Едно място за Вилдерс на лидерската маса в Брюксел би променило динамиката в блока.

Политическата му кариера преди

Вилдерс има сравнително богат политически опит. През 1997 г. е избран в градския съвет на Утрехт, като член на либералната Народна партия за свобода и демокрация (VVD), а година по-късно става депутат в парламента. Първоначално той не привлича особено внимание до 2004 г., когато избухва с антиислямистките си възгледи.

Острите му реакции са провокирани от убийството на режисьора Тео ван Гог, който е нападнат в центъра на Амстердам от неизвестен мъж, облечен в традиционна мароканска "джелеба". Смята се, че режисьорът е убит заради филма му "Подчинение", посветен на исляма и жените, в който се разказва историята на жена, принудена да сключи брак, след като е била малтретирана от мъжете в своето семейство.

През 2004 г., Вилдерс напуска VVD, като основният мотив е несъгласието му с подкрепата на партията за присъединяването на Турция в Европейския съюз. Две години по-късно Вилдерс основава своята обствена Партия на свободата (PVV), която за кратко време се превръща в четвъртата по големина партия в Нидерландия.

През 2013 г. Вилдерс обявява съюз с Марин Льо Пен от Националния фронт на Франция, като целта им е да се създаде общ консервативен блок в Европейския парламент - Европейският алианс за свобода, който и до днес следва предимно антиимиграционна политика.

Герт Вилдерс - следващият премиер на Нидерландия?

Партията на евроскептичния крайнодесен политик е големият победител на парламентарните избори в Нидерландия. Смята се, че изборните резултати на PVV ще поставят страната в ситуация на драматична промяна след четирите последователни центристки правителства на Марк Рюте.

Въпреки че формацията му ще има най-много депутати в парламента, ако иска да управлява, тя ще трябва да намери мнозинство в парламента с други партии.

Вилдерс съобщи, че вече е готов да направи компромис с антимюсюлманските си идеи в името на съставяне на правителство.

„Разбирам много добре, че останалите групи не искат да бъдат в правителство с партия, която иска противоконституционни мерки. Няма да говорим за джамии, Корана и ислямски училища", обеща партийният лидер.

Завършилият на второ място алианс "Зелени, леви и работнически партии" (GL/PvdA) вече обяви, че няма да влезе в коалиция с PVV. С подобна позиция излезе и центристката партия "Нов социален договор" (NSC). Това означава, че пред страната предстоят дълги и сложни преговори за съставяне на правителство, а премиерският пост на Вилдерс изобщо не е гарантиран.


Още по темата:

Крайната десница е първа на изборите в Нидерландия

Нидерландският премиер Марк Рюте Нидерландия отива на предсрочни избори, които могат да застрашат влизането на България в Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024