Гешев нарисува апокалиптична картина на България и раздаде задачи на депутатите и Радев Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев реши да изпревари народните представители, като сам им предложи да се срещне с всяка от парламентарните групи в 48 Народно събрание с цел изработване на "ефективна и реална правна реформа" (термин, който ГЕРБ налага упорито в последните седмици като алтернатива на "съдебната" реформа, искана от ДБ).

Предизвикателството на Гешев е отправено и към президента Румен Радев: "Такъв дебат може да се проведе и по инициатива на президента като държавен глава и обединител на нацията".

"Времето за политическо говорене изтече, време е за незабавни действия, тук и сега. Защото заедно българските граждани го очакват и ние им го дължим", обяви главният прокурор на нарочен 5-минутен брифинг, на който журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

Преди да обяви желанието на прокуратурата да прави "експертни предложения за промени в законодателството", Иван Гешев влезе в "хора" на говорителите, които налагат тезата за катастрофално положение в България.

Без да посочва конкретни данни в защита на твърденията си, той обяви "усещането на хората", че престъпността "се увеличава с бързи темпове", училищата са "заливани от вълна от наркотици", а "нелегалните мигранти са навсякъде".

"Изправени сме пред война, която се води близко до нашите граници и сме пред прага на тежка икономическа и социална криза - и то при наближаваща зима. Ние, които работим за държавата и в името на хората, сме задължени да гарантираме сигурността им", обяви той, като поиска "незабавни законови реформи и мерки за овладяване на престъпноста".

Прокуратурата няма право на законодателна инициатива по конституция - това е част от условията за разделение на властите в страната.

"Разбирането на прокуратурата е, че само и единствено взаимодействието в рамките на конституционните правомощия на властите, диалогът и загърбването на личния интерес и политическите различия може да доведе до постигането на тази цел", каза още той.

Това е поредният опит на главния прокурор да излезе от рамките на правомощията си в последните седмици - след като се появи във "Факултета", за да обвинява "корумпираните политици" за престъпността по повод смъртта на млад таксиметров шофьор при спречкване на пътя.

Колкото до намеренията му да участва в законодателната дейност - доскоро то съвсем не беше така явно. Конституционният съд реши, че главният прокурор е длъжен да се отзовава на поканите на депутатите по правилника на Народното събрание, а те имат право да му отправят препоръки при изпълнението на наказателната политика на държавата - не обратното.

Гешев обезсмисли изслушването по делото за кюлчетата и реши да поучава депутатите с "книжки"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023