Гешев нарисува апокалиптична картина на България и раздаде задачи на депутатите и Радев Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев реши да изпревари народните представители, като сам им предложи да се срещне с всяка от парламентарните групи в 48 Народно събрание с цел изработване на "ефективна и реална правна реформа" (термин, който ГЕРБ налага упорито в последните седмици като алтернатива на "съдебната" реформа, искана от ДБ).

Предизвикателството на Гешев е отправено и към президента Румен Радев: "Такъв дебат може да се проведе и по инициатива на президента като държавен глава и обединител на нацията".

"Времето за политическо говорене изтече, време е за незабавни действия, тук и сега. Защото заедно българските граждани го очакват и ние им го дължим", обяви главният прокурор на нарочен 5-минутен брифинг, на който журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

Преди да обяви желанието на прокуратурата да прави "експертни предложения за промени в законодателството", Иван Гешев влезе в "хора" на говорителите, които налагат тезата за катастрофално положение в България.

Без да посочва конкретни данни в защита на твърденията си, той обяви "усещането на хората", че престъпността "се увеличава с бързи темпове", училищата са "заливани от вълна от наркотици", а "нелегалните мигранти са навсякъде".

"Изправени сме пред война, която се води близко до нашите граници и сме пред прага на тежка икономическа и социална криза - и то при наближаваща зима. Ние, които работим за държавата и в името на хората, сме задължени да гарантираме сигурността им", обяви той, като поиска "незабавни законови реформи и мерки за овладяване на престъпноста".

Прокуратурата няма право на законодателна инициатива по конституция - това е част от условията за разделение на властите в страната.

"Разбирането на прокуратурата е, че само и единствено взаимодействието в рамките на конституционните правомощия на властите, диалогът и загърбването на личния интерес и политическите различия може да доведе до постигането на тази цел", каза още той.

Това е поредният опит на главния прокурор да излезе от рамките на правомощията си в последните седмици - след като се появи във "Факултета", за да обвинява "корумпираните политици" за престъпността по повод смъртта на млад таксиметров шофьор при спречкване на пътя.

Колкото до намеренията му да участва в законодателната дейност - доскоро то съвсем не беше така явно. Конституционният съд реши, че главният прокурор е длъжен да се отзовава на поканите на депутатите по правилника на Народното събрание, а те имат право да му отправят препоръки при изпълнението на наказателната политика на държавата - не обратното.

Гешев обезсмисли изслушването по делото за кюлчетата и реши да поучава депутатите с "книжки"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас.

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022

Безплатни доставки с OLX и Еконт

Кампанията ще е валидна от 7 декември

10:11 - 07.12.2022