Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на депутата Димитър Аврамов от ДПС, за да може наказателното преследване срещу него да продължи. Ходът на обвинител №1 е по предложение на Специализираната прокуратура.

Наказателното производство за търговия с влияние спрямо Аврамов е спряно от Специализирания съд поради придобиване на депутатски имунитет.

Делото се води за това, че народният представител няколко пъти е поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лв. и право на ползване на земеделски земи, като приел сумата от 100 000 лв., за да упражни противозаконно влияние над длъжностно лице - директора на областната дирекция "Земеделие" и РУП-МВР в Монтана.

Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанията на Комисията за ревизия в 45-ото Народно събрание разкри редица злоупотреби на ГЕРБ. Основните от тях бяха свързани със сериозен натиск на свързани с партията на Бойко Борисов хора върху него и бизнеса му.

Димитър Аврамов е бивш депутат от ГЕРБ. Той беше арестуван за търговия с влияние през 2012 г. Четири години след това Софийският градски съд го оправда, но последва отмяна на решението от страна на Апелативния съд.

През 2017 Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. Година след това делото срещу него влезе пак в прокуратурата, а сега е висящо в Специализирания наказателен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%