Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на депутата Димитър Аврамов от ДПС, за да може наказателното преследване срещу него да продължи. Ходът на обвинител №1 е по предложение на Специализираната прокуратура.

Наказателното производство за търговия с влияние спрямо Аврамов е спряно от Специализирания съд поради придобиване на депутатски имунитет.

Делото се води за това, че народният представител няколко пъти е поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лв. и право на ползване на земеделски земи, като приел сумата от 100 000 лв., за да упражни противозаконно влияние над длъжностно лице - директора на областната дирекция "Земеделие" и РУП-МВР в Монтана. 

Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанията на Комисията за ревизия в 45-ото Народно събрание разкри редица злоупотреби на ГЕРБ. Основните от тях бяха свързани със сериозен натиск на свързани с партията на Бойко Борисов хора върху него и бизнеса му.

Димитър Аврамов е бивш депутат от ГЕРБ. Той беше арестуван за търговия с влияние през 2012 г. Четири години след това Софийският градски съд го оправда, но последва отмяна на решението от страна на Апелативния съд.

През 2017 Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. Година след това делото срещу него влезе пак в прокуратурата, а сега е висящо в Специализирания наказателен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия