"Гигантска крачка за човечеството": Сондата "Паркър" на NASA мина през атмосферата на Слънцето Снимка: © NASA

За първи път космически апарат прелетя през външната обвивка на Слънцето, а NASA нарече момента „исторически“. Слънчевата сонда „Паркър“ е влязла в този регион на голямата звезда, който учените наричат короната.

Постижението на апарата датира още от април 2021, но анализът на данните беше потвърден чак сега от Американската космическа агенция.

„Паркър“ е била изправена пред интензивна топлина и радиация, но е успяла да събере нова информация за Слънцето и процесите, които протичат на него.

„Както кацането на Луната даде възможност на учените да разберат как е била формирана, докосването до Слънцето е гигантска крачка за човечеството. Тя ще ни позволи да разкрием важна информация за най-близката до нас звезда и да осъзнаем как влияе на процесите в Слънчевата система“, каза Никола Фокс, директор на отдела по хелиофизика в NASA.

Слънчевата сонда участва в една от най-дръзките мисии в историята на агенцията. Тя излетя преди три години с цел да направи няколко последователни тура в близост до голямата звезда.

„Паркър“ се движи с невероятна скорост – над 500 000 км/ч. Стратегията ѝ е да влиза бързо в най-близките до Слънцето зони и да излиза от тях също толкова скоростно. През това време прави измервания с помощта на специалния комплект инструменти зад плътния си щит.

На 28 април тази година сондата е прекосила така наречената граница на Алфвен, която е външната част на короната. Там слънчевият материал, изтласкван от гравитацията и магнитните сили, се освобождава и изтича в Космоса.

Границата се намира на 13 милиона км от видимата повърхност на Слънцето - или фотосферата. „Паркър“ е преминала три отделни пъти отвъд линията на Алфвен за период от 5 часа, съобщиха от Университета в Бъркли, Калифорния.

„Видяхме пълна промяна на условията. Вътре в короната магнитното поле на Слънцето е много по-силно и влияе повече върху движението на частиците. Така че сондата беше обградена от материал, който е в реален контакт със Слънцето“, съобщиха учените, които анализират данните. Те са развълнувани от информацията, която получават, тъй като много процеси в короната до момента нямат никакво обяснение.

Температурата на Слънцето във фотосферата е около 6000 градуса по Целзий, но вътре в короната може да достигне до милион градуса или дори повече. В този регион електроните, протоните и тежките йони влизат в циркулация и образуват свръхзвукови ветрове, установяват изследователите.

„Паркър“ ще осъществи още няколко мисии в короната и може да стигне на 7 милиона километра от фотосферата през 2025 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023