Снимка: © NASA

За първи път космически апарат прелетя през външната обвивка на Слънцето, а NASA нарече момента „исторически“. Слънчевата сонда „Паркър“ е влязла в този регион на голямата звезда, който учените наричат короната.

Постижението на апарата датира още от април 2021, но анализът на данните беше потвърден чак сега от Американската космическа агенция.

„Паркър“ е била изправена пред интензивна топлина и радиация, но е успяла да събере нова информация за Слънцето и процесите, които протичат на него.

„Както кацането на Луната даде възможност на учените да разберат как е била формирана, докосването до Слънцето е гигантска крачка за човечеството. Тя ще ни позволи да разкрием важна информация за най-близката до нас звезда и да осъзнаем как влияе на процесите в Слънчевата система“, каза Никола Фокс, директор на отдела по хелиофизика в NASA.

Слънчевата сонда участва в една от най-дръзките мисии в историята на агенцията. Тя излетя преди три години с цел да направи няколко последователни тура в близост до голямата звезда.

„Паркър“ се движи с невероятна скорост – над 500 000 км/ч. Стратегията ѝ е да влиза бързо в най-близките до Слънцето зони и да излиза от тях също толкова скоростно. През това време прави измервания с помощта на специалния комплект инструменти зад плътния си щит.

На 28 април тази година сондата е прекосила така наречената граница на Алфвен, която е външната част на короната. Там слънчевият материал, изтласкван от гравитацията и магнитните сили, се освобождава и изтича в Космоса.

Границата се намира на 13 милиона км от видимата повърхност на Слънцето - или фотосферата. „Паркър“ е преминала три отделни пъти отвъд линията на Алфвен за период от 5 часа, съобщиха от Университета в Бъркли, Калифорния.

„Видяхме пълна промяна на условията. Вътре в короната магнитното поле на Слънцето е много по-силно и влияе повече върху движението на частиците. Така че сондата беше обградена от материал, който е в реален контакт със Слънцето“, съобщиха учените, които анализират данните. Те са развълнувани от информацията, която получават, тъй като много процеси в короната до момента нямат никакво обяснение.

Температурата на Слънцето във фотосферата е около 6000 градуса по Целзий, но вътре в короната може да достигне до милион градуса или дори повече. В този регион електроните, протоните и тежките йони влизат в циркулация и образуват свръхзвукови ветрове, установяват изследователите.

„Паркър“ ще осъществи още няколко мисии в короната и може да стигне на 7 милиона километра от фотосферата през 2025 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция