"Гигантска крачка за човечеството": Сондата "Паркър" на NASA мина през атмосферата на Слънцето Снимка: © NASA

За първи път космически апарат прелетя през външната обвивка на Слънцето, а NASA нарече момента „исторически“. Слънчевата сонда „Паркър“ е влязла в този регион на голямата звезда, който учените наричат короната.

Постижението на апарата датира още от април 2021, но анализът на данните беше потвърден чак сега от Американската космическа агенция.

„Паркър“ е била изправена пред интензивна топлина и радиация, но е успяла да събере нова информация за Слънцето и процесите, които протичат на него.

„Както кацането на Луната даде възможност на учените да разберат как е била формирана, докосването до Слънцето е гигантска крачка за човечеството. Тя ще ни позволи да разкрием важна информация за най-близката до нас звезда и да осъзнаем как влияе на процесите в Слънчевата система“, каза Никола Фокс, директор на отдела по хелиофизика в NASA.

Слънчевата сонда участва в една от най-дръзките мисии в историята на агенцията. Тя излетя преди три години с цел да направи няколко последователни тура в близост до голямата звезда.

„Паркър“ се движи с невероятна скорост – над 500 000 км/ч. Стратегията ѝ е да влиза бързо в най-близките до Слънцето зони и да излиза от тях също толкова скоростно. През това време прави измервания с помощта на специалния комплект инструменти зад плътния си щит.

На 28 април тази година сондата е прекосила така наречената граница на Алфвен, която е външната част на короната. Там слънчевият материал, изтласкван от гравитацията и магнитните сили, се освобождава и изтича в Космоса.

Границата се намира на 13 милиона км от видимата повърхност на Слънцето - или фотосферата. „Паркър“ е преминала три отделни пъти отвъд линията на Алфвен за период от 5 часа, съобщиха от Университета в Бъркли, Калифорния.

„Видяхме пълна промяна на условията. Вътре в короната магнитното поле на Слънцето е много по-силно и влияе повече върху движението на частиците. Така че сондата беше обградена от материал, който е в реален контакт със Слънцето“, съобщиха учените, които анализират данните. Те са развълнувани от информацията, която получават, тъй като много процеси в короната до момента нямат никакво обяснение.

Температурата на Слънцето във фотосферата е около 6000 градуса по Целзий, но вътре в короната може да достигне до милион градуса или дори повече. В този регион електроните, протоните и тежките йони влизат в циркулация и образуват свръхзвукови ветрове, установяват изследователите.

„Паркър“ ще осъществи още няколко мисии в короната и може да стигне на 7 милиона километра от фотосферата през 2025 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024