Гласуване с чужди лични карти, агитация в изборния ден и сигнали за купуване на гласове – жалбите на партии, коалиции и граждани от цялата страна започнаха само няколко часа след началото на изборния процес.

Вече има и издадена присъда по бързата процедура. "Наказание от 11 месеца условно с изпитателен срок от 3 г. и лишаване от право да заема изборна длъжност за 2 г. постигна прокуратурата спрямо лице, привлечено като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат", съобщиха от държавното обвинение.

От началото на предизборната кампания до 13.00 часа на 4 април, на територията на цялата страна са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства. Те съдържат данни и доказателства за покупка на вота, повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия. Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 души. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В две населени места в Бургаска област – в община Руен – е проведено гласуване с чужди лични карти. Сигналът е внесен в РИК. Две лица са представили чужд документ за самоличност и са упражнили неправомерно правото си на глас, а председателите на СИК са допуснали нарушението, съобщи БНТ. От прокуратурата заявиха, че срещу нарушителите са образувани две бързи досъдебни производства.

Неправомерна агитация с чаши за напитки се извършва в село Вресово, община Руен, съобщи областният координатор на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев.

„В магазин срещу училище „Петър Берон“, в което е разположена секционна избирателна комисия №006, се продават напитки в чаши с номера на бюлетина № 9 на ДПС“, пише той. От ГЕРБ настояват да се вземат мерки срещу нарушенията – агитацията в изборния ден е забранена.

В Ямбол има сигнали за няколко нарушения. Според един от тях, в една от секциите е имало човек с маска на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. В Изборния кодекс е забранено в поставянето на агитационни материали на парити и коалиции в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. Това сигнализираха от ГЕРБ-Ямбол.

Според тях има сложени агитационни материали и билбордове в близост до изборните помещения.

От „Демократична България“ обявиха, че са получили сигнал за купуване на гласове в област Русе. От ДБ казаха, че гласовете били по 30 лв. Сигнали имат и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас от 50 лв.

Междувременно разследване на bTV показа, че във Видин също има практика за купуване на гласове на стойност 50 лв.

От ДБ казват още, че имат сигнали за агитация в изборния ден от кмета на Оряхово, както и от Кюстендил, съобщи „Дневник“. От ГЕРБ обявиха, че са подали подобни сигнали във Видин и Сливен.

В Силистра има подадена една жалба в РИК от ПП ГЕРБ - за поставени агитационни материали в близост до секцията в село Бистра, община Алфатар, както и за купуване на гласове в полза на ДПС – също в Бистра. Според сигнала се извършвала агитация в хранителен магазин, намиращ се в близост до кметството на селото и офиса на партията, съобщи БНР. В момента се извършва проверка от прокуратурата и РИК.

В Кърджали областният предизборен щаб на ГЕРБ протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината.

На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

Първи сигнал за изборно нарушение е подаден и в Районната избирателна комисия в Хасково за това, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят отварял бюлетините и не се полагали подписи в избирателния списък. Извършена е проверка и е указано да се спазват правилата за тайна на гласуването и за правилно отразяване на регистрацията на избирателите.  

В часовия диапазон от 9:00 ч. до 11:00 ч. на платформите на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" са получени над 30 сигнала за нарушения на изборния процес, сред които огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на СИК. Това съобщават от щаба на коалицията. Първият от случаите е в Перник, а вторият – в с. Благоево, Разградско.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна. Коалицията е подала жалба в РИК на 23 МИР за установеното нарушение. Повечето от сигналите на коалицията са свързани с неработещите машини в страната.


Изборите на живо: И в Добрич обмислят спиране на машинното гласуване

Десетки проблеми с машините за гласуване: Във Велико Търново подават само хартиени бюлетини

Румен Радев: Изборите трябваше да са още миналата година, за да се избегне хаосът


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?