Главчев не вижда скандал с резолюцията за Сребреница: "Някой се опитва да направи такъв" Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Димитър Главчев се оправда за скандала около позицията на България в ООН за геноцида в Сребреница, като каза, че такъв не съществува. В първия си коментар по случая той отказа да обясни в детайли защо в последния момент е поискал позицията да бъде сменена.

"Скандал със Сребреница няма. Някой се опитва да направи такъв", заяви министър-председателят пред журналисти.

Той добави, че страната винаги е имала ясно изразена позиция по повод Сребреница и тя е "за", останалото било "криминално изтичане на работни документи".

По-рано през седмицата стана ясно, че Главчев се е опитал да промени позицията на страната малко преди вота в Общото събрание на ООН. Той е разпоредил на посланика на България в ООН Лъчезара Стоева да гласува с "въздържал се". Разследващият сайт BIRD публикува дипломатическите документи от указанията, изпратени от премиера.

Главчев обаче не пожела да даде разяснение пред репортери: "Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения", заяви лаконично той.

Преди няколко дни служебното правителство на практика потвърди автентичността на изтеклата грама, с която министър-председателят разпорежда на посланика на България в ООН да не подкрепи резолюцията за Сребреница. В позицията на Министерски съвет обаче се казва, че това не са "окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева" и че документите в BIRD "са само част от процеса на взимане на решение и не представят неговата цялост".

В крайна сметка Стоева гласува в подкрепа на документа, включително и заради факта, че България е съавтор на резолюцията.

Темата влезе и в дневния ред на парламента, който ще заседава извънредно тази неделя. На заседанието депутатите ще искат отговори от премиера по казуса с резолюцията за Сребреница.

След натиск: Главчев поискал България да не подкрепи резолюцията за геноцида в Сребреница

"Живата рана на Балканите" - Сребреница, отново вещае конфликт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024