Кабинетът обяви за "хибридна атака" изтичането на скандалната грама на Главчев за Сребреница Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Служебното правителство на практика потвърди автентичността на изтеклата грама на Димитър Главчев, с която той разпорежда на посланика на България в ООН да не подкрепи резолюцията за Сребреница.

В позицията на Министерски съвет обаче се заявява, че това не са "окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева" и че документите в BIRD "са само част от процеса на взимане на решение и не представят неговата цялост".

"Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното й разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България", се казва в първата официална реакция на служебния кабинет след скандала.

"България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", се казва в съобщението на правителството.

То идва малко след като ГЕРБ първи нарушиха мълчанието по темата, като отрекоха да са се намесвали в промяната на българската позиция за Сребреница.

Прави впечатление, че както в съобщението на служебното правителство, така и в декларацията на ГЕРБ се прави опит да се избегне наричането на клането през 1995 г. с думата "геноцид" - термин, който Сърбия не признава и който заляга в основата на спорната резолюция.

Коя е Лъчезара Стоева и как българският глас в ООН не допусна отвод от решението за Сребреница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024