Коя е Лъчезара Стоева и как българският глас в ООН не допусна отвод от решението за Сребреница

Дипломат с 22 г. стаж във Външно министерство, с дълъг опит в централата на ООН - това е Лъчезара Стоева, която спаси репутацията на България пред световната организация въпреки опита на Димитър Главчев да смени в последния момент позицията на държавата за геноцида в Сребреница от 1995 г.

С този ход 47-годишната Стоева вероятно рискува собствената си кариера като постоянен представител на България в ООН.

Но действията и аргументацията ѝ, за които се разбра от изтеклите документи в BIRD, показват, че тя е спазила основните принципи на дипломатическата служба - професионализъм и отговорност, а не поддаване на външен натиск.

Постоянният представител в ООН е посланикът на България в централата в Ню Йорк, назначен от правителството.

Лъчезара Стоева получава тази мисия с указ от ноември 2020 г. и встъпва в длъжност през февруари 2021.

Назначението ѝ на мястото на дотогавашния посланик Георги Панайотов се случва в последните месеци от мандата на кабинета на Бойко Борисов и е съгласувано с президента Румен Радев.

За разлика от предшественика ѝ, който е възпитаник на Московския държавен институт по международни отношения, Лъчезара Стоева завършва "Политология" в Софийския университет, а по-късно прави и магистратура по европейска политика в London School of Economics.

В периода, в който е посланик на България в ООН, Стоева е избрана за председател на Съвета по икономически и социални въпроси (2022-2023), както и за президент на съвместния изпълнителен борд на три подразделения на ООН - Програмата за развитие, Фонда за населението и Управлението за инфраструктурни проекти.

Още преди това - между 2016 и 2019 г. тя служи като зам.-постоянен представител на българската делегация.

  • Между 2019 и 2021 г., когато се връща в България, Лъчезара Стоева е ръководител на отдела по икономически, финансови и административни въпроси на ООН към Външно министерство. Структурата е част от дирекция "ООН и глобални въпроси" в специализираната администрация на МВнР.
  • Лъчезара Стоева започва работа в Министерството на външните работи още преди 22 години. През 2012-2014 тя е последователно ръководител на два отдела в МВнР - по Контрол на въоръженията и неразпространение и по Международно сътрудничество и развитие.

В периода от 2016 г. насам, докато тя е служила в Постоянното представителство на България в ООН, са се сменили четири редовни и четири служебни правителства (ако броим двойните мандати на Янев и Донев за един).

За същото време начело на МВнР са се сменили 10 външни министри - един от тях, Стефан Димитров, се задържа само две седмици.

Точно в този период - на 12 април 2024 - Лъчезара Стоева получава указания в грама от Външно министерство за присъединяване като съавтор на проекторезолюцията за геноцида в Сребреница. Два дни по-късно оставката на Димитров беше поискана от служебния премиер по съвсем различен повод. Ако позицията на България е била формирана малко преди встъпването на Димитър Главчев в длъжност, не е ясно защо се променя в деня преди гласуването в ООН, с цял месец закъснение и въпреки множество предварителни обсъждания във вътрешна комуникация в МВнР и представителството на България в Ню Йорк.

Резолюцията е посветена на 30-та годишнина от избиването на хиляди босненски мюсюлмани от силите на генерал Ратко Младич от Република Сръбска. През 2021 г. Младич беше осъден на доживотен затвор за престъпления срещу човечеството от Международният наказателен трибунал за бивша Югославия. Радован Караджич също беше осъден на доживотен затвор заради организирането на военните престъпления като президент на Република Сръбска.

Резолюцията утвърждава 11 юли за Международен ден за възпоменание на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда на отричането на геноцида като исторически факт.

Инициатори са Германия и Руанда, а България е съавтор, заедно с редица други държави, включително Франция, Италия, Полша, САЩ, Великобритания, както и страните от региона като най-пострадалата Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватия, Албания и Турция. Румъния и Черна гора също гласуват в подкрепа.

Гърция, Кипър и Словакия са "въздържали се", Унгария, Русия и Беларус са "против". В тази група се опитва да ни постави и Димитър Главчев, а според BIRD това става по лични указания на Бойко Борисов заради странни обещания пред Александър Вучич.

Защо това се случва в последния момент?

Българското съавторство на резолюцията става факт още на 2 май 2024 г.

По това време Димитър Главчев вече е служебен министър на външните работи. В рамките на периода между 22 април и 2 май той вече трябва да е прочел девет грами от екипа на Лъчезара Стоева, в които се описва ходът на консултациите по съгласуването на текста.

"В нито един момент Постоянното представителство в Ню Йорк не е уведомявано за промяна в позицията ни по отношение на резолюцията", пише тя в грамата си до Главчев. Това не се случва и след промяна на проекторезолюцията на 19 май, за което МВнР отново е информирано.

Сърбия, естествено, прави всичко възможно да попречи на събирането на подкрепа за документа, а на нейна страна е Русия.

Междувременно, темата се поставя в множество телефонни разговори на директори от МВнР с чуждестранни партньори - и отново, нито веднъж няма сигнал за разколебаване или преосмисляне.

"Всичко това демонстрира, че позицията е ясна, твърда и не би могло да се допусне, че тя ще бъде променена", пише Стоева до Главчев.

Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи, без да се обяснява, но на 22 май Димитър Главчев изпраща грама до Лъчезара Стоева и изисква от нея да гласува с "въздържал се", като изложи посочени от него съображения.

От грамата, с която Стоева се противопоставя на това указание, става ясно, че съображенията на Главчев удивително точно повтарят част от мотивите в "агресивното лобиране от страна на Руската федерация и Сърбия" срещу нея. Като "заплаха за дестабилизация на региона", например.

Поне в българските указания липсва твърдението, че резолюцията е "заговор на Запада".

В отговор тя изпраща няколко страници с мотиви защо подобна промяна в позицията няма как да се случи в последния момент. В тях директно обяснява, че ако изпълни искането на Главчев, това ще донесе "тежки щети за имиджа на България пред международната общност" и би довело до извовда, че България се е поддала на "натиск от Сърбия и/или Руската федерация" в последния момент.

Тя обръща внимание и че в указанията на Главчев липсва информация кой ги е изготвил и липсва съгласуване със седемте компетентни дирекции в МВнР - т.е. написани са през главата на всички отговорни професионални дипломати.

Стоева гласува "за" резолюцията от името на българската държава - нещо, което очевидно изненадва крайно неприятно сръбския президент Александър Вучич, защото "пет минути преди заседанието се надявах, че ще гласуват против".

Втори ден след избухването на скандала Димитър Главчев и Бойко Борисов нито отричат, нито потвърждават данните, изтекли в BIRD.

Вместо това първият коментар по темата беше направен от Даниел Митов, който твърди, че ГЕРБ не се меси в работата на служебния кабинет.

"Живата рана на Балканите" - Сребреница, отново вещае конфликт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024