Главният архитект на Варна е отстранен, след като отказа да подаде оставка

Кметът на Варна Ив ан Портних е отстранил от длъжност главния архитект Виктор Бузев, с когото влезе в публичен конфли кт преди три дн и.

Портних поиска оставката на Бузев заради серийни нарушения на служебните му задължения, но архитектът отказа да се съобрази с него.

Сега срещу Бузев е образувана дисциплинарна проверка и е отстранен от работното си мяс то.

"Когато си стиснахме ръцете, обещанията бяха други, а сега всички виждаме, че тези неща не се случват. Има тенденции, които категорично не отговарят на моите представи за развитието на града ни", обяви кметът на Варна на 19 април.

Тогава се оказа, ч е Бузев е разбрал от медиите за това, че Портних е свалил доверието си от него. Обвиненията срещу него от страна на кмета варират от съмнения за корупционни схеми до превишаване на правомощията и бездействие спрямо незаконно поставени обекти в "Златни пясъци".

Други мотиви са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията и др.

"Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант Хоризонт в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата", се казва още в информацията на Община Варна.

Конфликтът между двамата изби на повърхността точно преди местните избори. Бузев и Портних рабо теха в тандем от около 10 години. Главният архитект беше назначен първо като временно изпълняващ длъжността през 2014 г., а пре д 2016 г. стана титуляр на поста. Портних вече беше избран за кмет на Варна от ГЕРБ.

Критиките срещу презастрояван ето, лошото управлението на града и некачествените инфраструктурни ремонти не са спирали - последният пример беше тежката авария на бул. "Васил Левски" при спукването на магистрален во допровод.

Опозицията на ГЕРБ във Варна вече поиска оставката - но не на главния архитект, а на кмета Иван Портних.

Отстраняването му беше п оискано от "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП, и Възраждане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024