Глен Пауъл е навсякъде. Само за две години той участва в поне три блокбъстъра, от които всички зрителите вече го познават. Той си партнира с Том Круз в "Top Gun 2", изигра романтичната половинка на Сидни Суийни в "Anyone But You", а в последния си проект се впуска в преследване на торнадо.

Звездата на 35-годишния актьор като че ли изгря изненадващо, но всъщност той има близо 20-годишна кариера в киното и телевизията.

Много преди изобщо да стигне до Холивуд, като дете Глен проявява повече заложби за предприемачество, отколкото за изкуство.

Израства в предградията на Остин, Тексас, където заедно със сестрите си Лорън и Лесли, продава бисквитки в подкрепа на момичетата скаути. Продажбите са слаби и той измисля маркетингова стратегия - предлага "безплатен подарък при всяка покупка".

Подаръкът е самият той: Глен се крие в храстите, докато сестрите му довършат успешно продажбата. Тогава той излиза, за да забавлява клиентите, като най-често изпълнява песни на Елвис.

По-късно се записва да играе в музикалната театрална трупа в Тексас, междувременно и спортува, като играе лакрос и футбол.

Първата му актьорска роля в голям филм идва, когато е на 14-годишна възраст. Пауъл участва във филма "Spy Kids 3-D: Game Over" (Деца шпиони 3Д: Краят на играта), който е заснет в родния му град. Режисьорът Робърт Родригес забелязва естествената му харизма дори в тази малка роля.

Опитът на снимачната площадка запалва интереса на Пауъл към актьорското майсторство. Две години по-късно играе продавач на вестници в "The Wendell Baker Story" (Историята на Уендъл Бейкър) - а героят му трябва да бъде блъснат от кола. Той практикува филмовата каскада с майка си на паркинга пред църквата.

През 2006 г. майка му го кара пет часа до Шрийвпорт, Лас Вегас, за да се яви на прослушване при Дензъл Уошингтън, който режисира и участва в "The Great Debaters". Пауъл получава ролята, а с нея и влиятелен агент: Ед Лимато, който по това време представлява самия Уошингтън.

Година по-късно Лимато се обажда на Пауъл в стаята му в общежитието на Тексаския университет в Остин и му казва: "Ако искаш да завъртиш колелото на актьорската си кариера, сега е моментът да го направиш".

Пауъл решава да се премести в Лос Анджелис, след като завършва първата си година в университета. Първоначално живее при семейство, което познава чрез чичо си, като в замяна се съгласява да вози сина им до училище и да тренира с него.

Междувременно ходи на редица прослушвания - вече като официален клиент на Лимато. Снима се в няколко проекти като сериала "The Lying Game" (Игра на лъжи) и независимия филм "Best Friends Forever". Големият му пробив обаче идва през 2016 г., когато получава роля в "Hidden Figures" (Скрити числа) - филм, който впоследствие е номиниран за "Оскар".

Освен драматичните си умения, Пауъл развива и комедийните си такива - снима се в емблематичната поредица на Райън Мърфи "Scream Queens", където играе разглезено богато момче редом с Ема Робъртс, Лия Мишел и други.

Най-големият му успех до момента обаче определенно е участието му в "Top Gun: Maverick". За кастинга звездата се готви за предварително желана роля – тази на Рустър, но конкуренцията, състоящата се от Остин Бътлър, Никълъс Холт и Майлс Тейлър, изобщо не е за подценяване. Ролята отива при Тейлър и това съкрушава Пауъл.

Емоциите го подтикват да напише публикация в социалните мрежи, в която изразява разочарованието си. Продуцентите обаче го канят да се пробва за друга роля - на лейтенант Джейк "Хенгмен" Сересин. Актьорът първоначално се колебае, защото не харесва героя си.

Нещата се променят, когато Пауъл получава обаждане от самия Том Круз. В разговора той споделя, че не си представя друг да изиграе този персонаж и предлага да му даде съвети. В крайна сметка Пауъл приема ролята и Том Круз става негов ментор.

В интервю той споделя една от причините защо толкова се възхищава на колегата си: "Том Круз не избира страхотни роли, той избира страхотни проекти и прави ролите си в тях страхотни".

Филмите на Пауъл със сигурност са разнообразни. В един момент играе строг лейтенант в епичен екшън, а в следващия е звездата на романтична комедия.

В началото на 2024 г. се появи "Anyone But You" (Обичам да те мразя), където си партнира със звездата от "Еуфория" Сидни Суийни.

Изненада е и за самия актьор колко харесван може да бъде любовна филмова история с негово участие. Екранната двойка, която двамата създават, толкова влиза под кожата за зрителите, че продуцентите решават да направят трик, с който да предизвикат още по-голяма гледаемост – двамата актьори да флиртуват по време на премиерите и пресконференциите.

Това кара феновете да полудеят, а медиите веднага започват със спекулациите за любовния им живот и потенциалната им тайна връзка. Всичко това се случва въпреки съвсем скорошните новини за годежа на Сидни. В крайна сметка истината излиза наяве, а двамата актьори споделят, че искрено са се забавлявали в тези образи.

Миналата година дебютира и филмът "Hit Man" . Той влиза в главната роля на млад професор с впечатляваща способност да се превъплъщава в измислени персонажи – преструвайки се, че е наемен убиец, помага на полицията да залови престъпници. Историята е базирана на истинска случка, описана в тексаския вестник "Texas Monthly“. Критиците казват, че филмът се отличава с интересни и оригинални диалози. След като на 7 юни стана достъпен за всички зрители в Netflix, филмът светкавично стана номер 1 в класацията за "Най-гледани филми в момента".

Пауъл вече е готов за кратка пауза от светлините на прожекторите. Той споделя, че иска да се върне да живее в родния си град и да напусне Холивуд. Неговите цели са да прекарва време със семейството си, да завърши колежа и да празнува с приятели.

Въпреки решението му да си вземе почивка от Холивуд, Пауъл няма да изчезне безследно от екрана - на 8 юли беше световната премиера на най-новия му филм "Twisters". Предстои да излезе и "The Running Man" (Бягащият човек), като Пауъл участва и в написването на сценария.

Следващият етап в кариерата на актьора за момента е неясен, като той признава, че не бърза да се захване със следващ проект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024