Glovo става социална мрежа в търсене на отговора “Какво да поръчам за вечеря” Снимка: © Getty Images

Готвенето е чудесно умение, освен когато не е 20:00 ч., а вие тепърва осъзнавате, че единственото нещо в хладилника ви е кисело мляко с изтекъл срок на годност и няколко яйца, които нито можете, нито искате да си спомните кога сте купували. В такива случаи има само две опции - глад или приложение за доставка на храна.

Въпросът "какво да поръчаме" често има повече от необходимите решения. Рискуваме да прекараме твърде дълго време в преглеждане на менюта, докато се опитваме да разберем дали ни се яде пица, суши или и двете. И изведнъж времето, което е трябвало да спестим, е било "изядено" от препрочитания на секциите "Популярни ястия", а ние сме все така гладни и неединодушни със себе си.

Знам този проблем твърде добре. Glovo - водещото приложение за доставки у нас - изглежда също. По данни на платформата в 35% от случаите потребителите ѝ не знаят какво да поръчат.

Ето защо усилията на Glovo сега се насочват към "следващото поколение" в доставката на храна. Избирането на обяд или вечеря вече ще бъде по-лесно и по-социално.

Компанията представи най-значителната си продуктова актуализация от 2016 г. насам на събитието "Glovo Next" в Барселона. Локацията не е избрана само заради вкусната испанска кухня. Това е ѝ "родният град" на Glovo, откъдето основателите Оскар Пиер и Сача Мишо стартират бизнеса си през 2015 г.

Сега Барселона е и мястото, от което компанията обявява иновациите в платформата. Ключовото е, че Glovo ще стане първият бизнес от бранша, който ще интегрира някои от функциите на социалните мрежи в приложение за доставки.

Поръчването на храна ще се случва по много по-интерактивен начин. Потребителите ще могат да се свързват с приятели, да споделят препоръки и дори да разглеждат менюта все едно са в TikTok.

В апп-а вече ще има видеосекция, която открива нови маркетингови решения за ресторантите. Те ще имат възможност да показват във видеоформат ястията от своето меню, начините на приготвяне, съставките или цените.

Клиповете ще се възпроизвеждат във вертикален канал, подобен на TikTok и Instagram Reels. Така потребителите ще скролват между различни храни, като целта е това да улесни избора им. Предвиден е и бутон за добавяне на всяко ястие директно във виртуалната количка.

Glovo поставя основите на своя собствена "социална мрежа". Главният технологичен директор Широ Теури уверява, че в крайна сметка компанията е на първо място платформа за доставки.

Понякога, когато не можете да решите какво ви се яде, е най-добре да се вдъхновите от приятел. Приложението възнамерява да направи това още по-лесно.

Един от новите му компоненти ще позволи на клиентите да се свързват със своите познати в платформата и да споделят препоръки за храна по между си.

Потребителите ще имат опцията да изпращат и покани до хора от телефонните си контакти, които също използват Glovo. След взаимно добавяне в апликацията, те ще могат да виждат по между си свои любими и лични отзиви за тях.

Компанията е вложила много време и усилия в стремежа си да персонализира максимално приложението. Но най-лесното решение в крайна сметка се оказва да повери тази задача на самите клиенти.

С новата функция, наречена "Picks", те ще могат да персонализират приложението, като създават свои собствени колекции с ресторанти - нещо като музикален плейлист, само че със заведения за хранене.

Така най-накрая ще можете да ссъберете в един списък всички места с вкусна пица в града.

Тези актуализации все още не са достъпни на всички пазари. Те са в пробен период в Барселона, след което компанията ще събере обратна връзка от клиенти, за да може да ги подобри. Ако всичко върви по план, Glovo ще ги въведе и в останалите 22 държави, в които оперира.

Сред тях е и България, като към момента платформата обслужва общо 37 града в страната. Най-много потребители на Glovo има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик и Велико Търново. Тя работи и с около 3000 партньори в страната и 1300 курери, които си сътрудничат с приложението. Това са ресторанти, магазини, аптеки и други обекти за хранителни и нехранителни стоки.

В глобален план платформата има десетки милиони клиенти, които правят поръчки в над 2000 града по света.

Glovo е на пазара от по-малко от 10 години, но се надява, че ще постигне рентабилност и ще излезе на печалба до края на 2024 г. Европейският отрасъл за поръчка на храна понесе огромни удари след края на пандемията и доведе до значителни финансови затруднения за някои от основните играчи в сектора. Сред тях британската Deliveroo, холандската Just Eat Takeaway и германската Delivery Hero, която притежава Glovo.

Акциите на тези водещи компании за доставка на храна отбелязаха известен спад в сравнение с пиковите си оценки в разгара на пандемията. Причината - моделите на потребителските разходи се промениха, а икономическите условия се влошиха.

Сега е време от Glovo да променят клиентите си и да издигнат потребителското изживяване на ново ниво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дрон е изстрелян по къщата на Нетаняху и още развития от Близкия изток

55 ракети са били изстреляни срещу Израел

12:41 - 19.10.2024
Важно днес

Подпалиха офиса на "Величие" във Варна. Ивелин Михайлов видя умишлен удар от "мафията"

Лидерът на "Величие" пита дали зад палежа не стои някой от ГЕРБ

10:12 - 19.10.2024
Важно днес

Fitch Ratings: България има добра перспектива да приеме еврото

Страната покрива почти всички критерии за приемане на еврото без един

09:43 - 19.10.2024
Спорт

"Левски" и ЦСКА излизат на двубой пред близо 30 хил. фенове в София

Засилено полицейско присъствие се очаква в центъра на София в събота

09:19 - 19.10.2024