"Гнома и дъртите ченгета ще ме реформират": Шефът на Военното разузнаване и Атанас Атанасов влязоха в открит конфликт

Атанас Атанасов изненада неприятно шефа на Служба "Военно разузнаване" (СВР) ген. Венелин Венев, докато той го обвиняваше от трибуната на Народното събрание в незаконна намеса в работата на институцията.

Венев беше извикан на изслушване по искане на ДПС във връзка с доклади, уличаващи съветника на Николай Денков Веселин Марков в опит да привлече двама офицери от СВР за изнасяне на информация и евентуални кадрови услуги, в замяна на бъдещо повишение до ръководни длъжности.

Всичко това, според данните на шефа на разузнаването, е било под давление на Атанас Атанасов - нещо, което според Венев не са си позволявали да правят дори премиерите Кирил Петков и Николай Денков.

Това стана повод за активиране на политическа атака от ГЕРБ и ДПС. Маноил Манев обяви случилото се за "престъпление срещу републиката" и поиска главният прокурор да свали имунитета на Атанасов.

Председателят на ДСБ обаче се беше подготвил с контраатака срещу Венелин Венев, която разкри негова потресаваща СМС-комуникация с неназовани от Атанасов хора. Той посочи само, че сред тях имало и депутати.

СМС-ите, чието съдържание не беше отречено от Венелин Венев, гласят следното:

  • "Как ти се струва, не можем повече да го търпим този нагъл дърт комунист, честно казано".
  • "Абе при мен на гости миналата година дойде на крака Буданов, пък Гнома и дъртите ченгета ще ме реформират".
  • "Моите офицери се подписаха под показанията за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на информация и документи, преди да са ги дали на другите".
  • "Моите офицери описват места, имена, време на срещи, телефони, всичко. Включително как тези казват как всичко е по поръчение на Генералчето. Това е шпионаж".
  • "Вчера се върнах от Аман. Сега ще приготвя сигнала до прокурора, без да го пускам още. После ще запозная министъра си както е редно. После има няколко опции, включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов".
  • "Ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии".
  • "СВР в документите предлага истинността на твърденията да се провери с детектор. Тоя Атанасов нали все с детектор иска".
  • "Документите между другото са явни, за да могат да изтекат в медиите".

Документите, в случая, са два доклада, написани до шефа на Военното разузнаване от служителите на СВР, с които Марков е организирал срещи.

Венев нито потвърди, нито отрече, че е автор на описаните по-горе и изчетени от трибуната на парламента съобщения с обидни лични и политически квалификации.

Той само обяви, че вижда закононарушение, за което ще пусне нов сигнал до прокуратурата, ако те са изтекли със СРС. Атанасов по-късно обяви, че не подслушвал Венев.

Николай Денков (ПП-ДБ) зададе серия въпроси на председателя на "Военното разузнаване", с които повдигна съмнения за злоупотреба със службата с цел "изпълнение на политическа поръчка".

Денков уточни предварително, че никога не е имал проблеми в работата си със СВР, но дори той не е бил информиран като премиер за това, че негов съветник и колега от ПП-ДБ са опитвали да вербуват свои агенти.

Той попита защо рапортите на двамата офицери са подадени с повече от половин година закъснение, ако срещите са провеждани през юни 2023 г. (т.е. в самото начало на мандата на ротационния кабинет).

"На мен веднага ми беше доложено, оставихме малко да ги отлежат, след което минаха на детектор, преди да седнем да пишем и да разшумяваме нещата", обяви Венев, но не отговори защо е държал премиера в неведение.

В същото време - според него била видима "цялата неприязън на един депутат към СВР".

Атанас Атанасов взе думата за лично обяснение, в което обвини службата в "активно мероприятие за манипулиране на общественото мнение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024