Година след войната: Хората в ЕС стоят твърдо зад Украйна, България е с "едно наум"

Една година след руската военна инвазия в Украйна - гражданите на ЕС продължават да показват силна подкрепа за украинците и тяхната съпротива срещу агресията.

Хората в ЕС не са се отказали да поддържат Киев с хуманитарна помощ, приемане на бежанци, оказване на финансова подкрепа за Украйна и продължаване на санкциите срещу Русия.

65% от жителите на съюза подкрепят и финансирането на покупката и доставката на военно оборудване за Украйна срещу общо 29% "против".

В България обаче съотношението на силите по този въпрос е обратно на средното ниво в ЕС - 33% подкрепят военната помощ за Украйна, а 57% казват, че не са съгласни. Това показват данните от годишната анкета на Евробарометър за общественото мнение в ЕС.

Толкова нисък дял на подкрепа има само в Гърция (36% "за" срещу 59% "против") и Словакия (38% "за' срещу 56% "против").

От отговорите на въпросите за Русия се вижда колебанието на около 1/3 от респондентите в България, които не могат да разпознаят войната като заплаха за националната и европейската сигурност и не са съгласни с ответните мерки срещу Кремъл въпреки неспиращата военна агресия на Путин.

И все пак мнозинството от българските граждани (58%) са съгласни, че ЕС трябва да подсили капацитета си за производство на военно оборудване, а 71% смятат, че държавите от ЕС трябва да координират по-добре поръчките на оръжия и боеприпаси.

Мнозинството от българите - макар и с видимо по-нисък дял от ЕС - са съгласни, че руската инвазия в Украйна е заплаха за сигурността на държавата и на ЕС.

65% от хората в България искат ЕС да реши колкото може по-скоро проблема си с енергийната зависимост от Русия. Отново прави впечатление, че този проблем е с много по-широко разбиране и подкрепа в останалите държави от съюза в сравнение с местната оценка на влиянието му.

Данните показват, че цените, стандартът на живот и инфлацията остават проблемът с най-висок приоритет в България и през 2023 г. - сходно с нивото в ЕС.

Българските респонденти имат по-лоша оценка за състоянието на националната икономика и финансовото положение на своето семейство в сравнение със средното ниво за останалите страни от ЕС, но очакванията им за следващите 12 месеца са сходни с тези на другите държави.

Доколко българите и европейците имат доверие на основни институции?

Най-драстични са разликите в оценките на хората в България за доверието в правосъдната система - двойно по-ниски от средното ниво в ЕС. Забележително е и слабото ниво на доверие в Народното събрание в сравнение с отговорите на останалите европейци за техните национални законодателни органи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024