Годишната реч на Фон дер Лайен: Върховенството на закона не подлежи на преговори Снимка: © getty images

Спазване на върховенството на закона, намаляване на парниковите емисии с минимум 55% до 2030 г. и създаване на общ европейски здравен съюз – това са основните акценти, които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в годишната си реч „За състоянието на Съюза“.

От трибуната на Европейския парламент тя съобщи още, че се планират инвестиции в цифровизацията, работи се по създаване на безопасна ваксина за коронавирус и се готви нормативна уредба за минимална заплата в държавите членки. Фон дер Лайен напълно подкрепи протестиращите в Беларус и говори за отравянето на Алексей Навални, Западните Балкани и конфликтите в Източното Средиземноморие.

Върховенството на закона е важно за ЕК

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета и от „Следващо поколение ЕС" от всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори“, категорична бе Фон дер Лайен.

"Наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме интегритета на европейските институции, независимо дали става дума за закони. Европейските ценности не са за продан“, сподели тя. Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава, "за да няма отстъпление от общите принципи“, каза председателят на ЕК. Това е важно за България, в която протестите срещу правителството на Бойко Борисов продължават над два месеца, а от Европарламента задават въпроси за корупцията и върховенството на закона у нас.

Европарламентът към България: Защо съдебната власт ще създава закони?

Повишаване на целите за климата

„ЕК предлага да завиши показателите към 2030 за намаляване на парниковите емисии до не по малко от 55%. Давам си сметка, че това увеличение от 40 до 55 на сто ще се окаже прекомерно за някои и недостатъчно за други. Но нашата икономика, нашата индустрия може да се справи и го желае“, обяви председателят на Комисията.

„Няма по-неотложна необходимост от ускорение, освен когато става дума за нашата уязвима планета. Когато светът е в застой поради пандемията, климатът става все по-топъл и по-топъл. Европейският зелен курс е нашият план. В неговата сърцевина е нашето призвание – към 2050 да станем първият климатично неутрален континент“, каза Фон дер Лайен.

Добави, че е получила призив за това от 170 бизнес лидери и инвеститори, все повече младежи настояват за тази промяна и това е „добре за климата и бизнеса“. „С фонда за справедлив преход ще подкрепяме онези региони, които се нуждаят от помощ. Само заедно ще успеем. Присъединете се към нас“, призова тя.

По думите ѝ - постигането на по-голяма климатична неутралност ще намали независимостта ни от внос на енергоизточници, ще създаде нови работни места, мръсният въздух ще намалее. Ще трябва да се промени законодателството, да се реформира енергийното данъчно облагане. „Тук става дума за инвестиционен план за Европа. 37% от програмата „Следващо поколение ЕС“ ще бъдат изразходвани пряко по целите ни за Зеления курс“, обяви председателят на ЕК.

Пандемията налага създаване на силен общ здравен съюз

Фон дер Лайен предложи създаване на Европейски здравен съюз, който ще наложи обща здравна система за страните членки. „Предлагаме да се извършва обща дистрибуция на лекарства и да се формира обща медицинска система“, каза тя.

„Пандемията ни показа колко крехка е глобалната система и колко важно е сътрудничеството. Трябва да има безопасен достъп до ваксини. В началото на пандемията нямаше глобална рамка за ваксина срещу Covid-19. ЕС пое водеща роля в глобалния отклик на кризата. Обединихме повече от 40 страни, за да съберем 16 млрд. евро за научно-изследователски дейности, за разработване на ваксини, за проучвания по целия свят“, добави тя.

По думите ѝ - не е достатъчно само да се открие ваксина. Европейските граждани трябва да имат достъп до нея. Този месец ЕС допринесе с 400 млн. евро, за да се гарантират безопасни ваксини не само за тези, които могат да си ги платят, но за всички. „Национализмът по отношение на ваксините поставя под съмнение човешкия живот, а сътрудничеството спасява хора“, каза Фон дер Лайен.

Национална нормативна уредба за минимална работна заплата

Европейската комисия ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за минимална работна заплата. „Крайно време е трудът да осигурява прилични доходи“, каза Фон дер Лайен.

„Европа осигури икономическа стабилност. Когато се разрази кризата, Комисията за първи път в нашата история въведе клаузата за изключение. 3 трилиона евро бяха дадени за изразходване в подкрепа за икономиката. ЕЦБ се намеси, Комисията за рекордно кратки срокове мобилизира средства, ЕП с максимална скорост гласува необходимите решения. За пръв път за рекордно кратък срок Европа въведе свой общ инструментариум за бюджетна стабилизация. Това е забележително постижение, следва всички колективно да се гордеем с него“, добави ти.

Допълни, че спадът на БВП за второто тримесечие на годината в ЕС е бил 12%. „Докато вирусът е сред нас, светът е несигурен. Нашата икономика се нуждае от подкрепа, внимателно равновесие между пряко давана финансова подкрепа и бюджетна устойчивост. В дългосрочен план се нуждаем от по-силен икономически и паричен съюз помежду ни. Доверието в съюза никога не е било така високо“, добави председателят на ЕК.

Водородни проекти и цифровизация

„Следващо поколение ЕС“ ще инвестира в проекти за водородна енергия. „В Швеция започна уникален експеримент за замяна на въглищата с водород. Това ни показва потенциала на водородната енергия. „Следващо поколение ЕС“ трябва да допринесе за модернизиране на промишлеността и автомобилния транспорт чрез водородна енергия“, каза Фон дер Лайен.

„Да си представим пандемията без цифровизация. Технологиите ни дават възможност да се справим с една тежка пандемия, да дадем подслон на хора от чужбина, да запазим работни места, да гарантираме важни услуги за гражданите. За няколко седмици преживяхме повече цифрови промени, отколкото години преди това, но винаги може повече. Това ускорение току-що започва“, каза тя.

Освен това Европейската комисия ще предложи единна цифрова идентичност, която в Европа ще може да се използва за всякакви услуги. Акцент ще е в обмена на данни. Ще има инвестиции от 8 млрд. в следващо поколение свръхкомпютри – върхови технологии, създадени в Европа. „Искаме европейският производител да сътвори нов микропроцесор от следващо поколение – базите данни да се използват сигурно и ефективно“, каза тя.

„От София до Лисабон – хората инвестират навсякъде, няма по-добро време от сега. 20% от „Следващо поколение ЕС“ ще инвестираме в цифровата сфера“, обяви председателят на ЕК.

Закон „Магнитски“ и защита за гражданите на Беларус

Европейската комисия ще създаде свой закон „Магнитски“, каза Фон дер Лайен на фона на нарушенията на човешките права в Беларус, Хонконг, Москва

„ЕС е на страната на хората в Беларус. Всички много се развълнувахме от куража, смелостта на хората, които мирно се събраха на площад „Независимост“. Става въпрос за брутален отклик на правителството след несвободните и несправедливи избори. Гражданите трябва да имат възможността да решат своето бъдеще, те не са просто пионки на шахматна дъска“, смята Фон дер Лайен.

„Отравянето на Алексей Навални с модерна химическа отрова не е еднократен акт – това се прави в Грузия, Украйна, Сирия“, обяви тя.

Каза още, че Гърция и Кипър може да разчитат на Европа за защитата на правата си в контекста на конфликтите в Източното Средиземноморие, където Турция създава напрежение. Наскоро обаче Анкара върна своите плавателни съдове в пристанищата и според Фон дер Лайен „това е положителен знак“.

„Скоро ще бъде обявен план за възстановяване на Западните Балкани, обяви Фон дер Лайен. „Решението за преговори с Албания и Северна Македония бе "историческо". Споделяме обща съдба, а и Западните Балкани не са просто спирка по Пътя на коприната“, добави председателят на ЕК.


Прочетете още:

В Европарламента ще има дебат за върховенството на закона в България

ЕК избегна да говори за протестите у нас, скоро ще има резултати от мониторинга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024