Голяма експлозия на газопровода между Литва и Латвия, причините се изясняват Снимка: © Twitter

Газопроводът между Литва и Латвия е бил засегнат от мощна експлозия, съобщава "Ройтерс".

Взривът е станал в окръг Паневежис, Северна Литва. Видеоклип, публикуван от литовската обществена телевизия LRT, показва пожар, бушуващ на мястото на взрива. Огънят вече е потушен. Към момента няма доказателства инцидентът да е в резултат на умишлени действия.

"Според първоначалната оценка не виждаме злонамерена причина, но разследването ще обхване всички възможни варианти", заяви Немунас Бикнюс, главен изпълнителен директор на литовския газопреносен оператор Amber Grid.

Бикнюс обясни, че газопроводът, който е построен през 1978 г., е претърпял някои скорошни ремонтни дейности и сега служителите ще се опитат да установят дали това може да е причина за експлозията.

"Всички причини ще бъдат разследвани и изяснени през следващите дни", допълни той.

Жителите на селото Валакели, което се намира в близост до газопровода, са били евакуирани, но няма данни за пострадали.

Според информационната агенция "Baltic News Service" министърът на енергетиката на Латвия е бил информиран, че експлозията е причинена от техническа авария.

Военният министър на Латвия Артис Пабрикс написа в профила си в Twitter, че причината за инцидента ще бъде разследвана, и заяви, че не възможността за саботаж не може да бъде изключена. Операторът на тръбопровода обаче не смята, че взривът е умишлен.

Заради инцидента доставките на газ от Северна Литва до съседна Латвия бяха прекъснати за известно време, но изпълнителният директор на Amber Grid заяви, че взривът е повредил един от двата паралелни газопровода, по които се доставя газ от Литва за Латвия, и енергийното дружество планира да възстанови доставките, като използва незасегнатото съоръжение.

"Планираме да възстановим доставките на газ до няколко часа, в сравними количества. Планираме клиентите да не усетят последиците от това събитие", заяви той.

Литва граничи с Русия и е разположена край Балтийско море, където миналата година газопроводът "Северен поток" между Русия и Германия също беше взривен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024