Google чества Елизабет Кени: самоуката медицинска сестра, открила терапия за детски паралич

Днес Google почита Елизабет Кени, австралийска медицинска сестра, която основава алтернативното лечение на вирусното инфекциознотото заболяване полиомиелит. Терапията е известна като ‘‘метода на Кени“. Нейните упражнения рехабилитират хиляди жертви на по целия свят и се смятат за една от най-ефективните форми на лечение преди да се появят ваксините. Мемориалната къща на сестра Кени е открита на този ден в австралийското градче Ноби, област Куинсланд, през 1997 г.

Кени е родена през 1880 г. във Вариалда, Ню Саут Уелс. Детството й минава в бедна фермерска общност, където получава слабо формално образование. Но Елизабет много обича да чете, а интересът ѝ към медицината и човешката анатомия расте заедно с нея.

Въпреки че не е имала възможност да посещава медицинско училище, на 17 г. се записва като доброволец в местната болница в Гуйра. Повече от десетиление Елизабет наблюдава работата на медицинските сестри и лекари и трупа практически познания, за да отвори собствена сестринска практика в Дарлинг Даунс, Куинсланд.

През 1911 г. Кени се сблъсква с първия си случай на детски паралич. Младата медицинска сестра не знае за стандартното лечение по онова време, което принуждава пациентите с полиомиелит да лежат в гипсови отливки на тялото и приковани с шини в продължение на месеци, което от своя страна причинява мускулна атрофия. Това кара много жертви на полиомиелит да останат трайно парализирани.

Благодарение на опита и различната си гледна точка Кени осъзнава, че засегнатите мускули са сковани, а не перманентно увредени. Така тя започва да лекува пациентите си, като прилага горещи, мокри компреси върху засегнатите крайници, след което се преминава постепенно към система от упражнения за укрепване на мускулите.

Елизабет Кени, методът на Кени, алтернативно лечение на детски паралич, Полиомиелит, успешно излекувани деца

За изненада на медицинската общност методът проработва. Оттогава въпросните упражненията стават известни като ‘‘методът на Кени“ и новините за новото лечение на коварната болест бързо се разпространяват.

Елизабет Кени отива в Америка през 40-те години на миналия век, където открива рехабилитационни центрове като Sister Kenny Institute в Минеаполис, превърнал се в световно известен център за лечение на полиомиелит.

Нейният алтернативен метод е толкова ефективен, че Кени получава няколко почетни степени от университета Рутгерс и университета в Рочестър. Президентът Франклин Д. Рузвелт дори я кани на обяд, за да обсъдят собственото му лечение.

Впечатлен от броя на пациентите, които методът на Кени рехабилитира, през 1950 г. президентът Хари Труман разрешава на медицинската сестра да влиза и излиза от САЩ без виза - когато пожелае. Голяма чест, предоставена преди това само на един друг неамерикански гражданин - това е французинът Жилбер дьо Лафайет, известен като Маркиз дьо Лафайет - виден участник във американската война за независимост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Селин Дион и синдромът на скованата личност: Певицата страда от заболяване, което пречи на пеенето ѝ

Канадската певица Селин Дион отмени и отложи редица свои концерти заради проблеми, свързани с "много рядко неврологично заболяване"

11:02 - 09.12.2022

Депутат от БСП пусна живо излъчване от секретното заседание за военна помощ за Украйна (Обновена)

Депутатите обсъждат оказването на военна помощ за Украйна на закрито заседание

10:05 - 09.12.2022

"Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха среща с Николай Габровски

Кандидатът за премиер на ГЕРБ днес ще разговаря само с ДПС

09:46 - 09.12.2022

Путин начерта нов план за войната, докато войските му обстрелват източния фронт в Украйна

Руският президент Владимир Путин отправи противоречиви изказвания относно целите на войната

09:06 - 09.12.2022

Влогър, режисьор и корейски рапър са сред избраните да летят до Луната със SpaceX

Пътниците бяха специално избрани от японския милиардер и моден магнат Юсаку Маезава,

08:11 - 09.12.2022

Изтребител от ново поколение с изкуствен интелект разработват заедно Великобритания, Италия и Япония

Очаква се новият изтребител Tempest да разполага с най-новите оръжия

07:36 - 09.12.2022

Путин с чаша в ръка си призна за руските удари срещу Украйна и приписа вината на Киев

Във видео, разпространено в социалните мрежи, Путин е видян да държи в ръцете си чаша, в която много потребители спекулират, че има алкохолна напитка

19:21 - 08.12.2022

Виктор Бут - "търговецът на смъртта" с български сътрудник, когото САЩ върна на Русия

Един от най-известните оръжейни търговци в света се завръща в Русия

17:06 - 08.12.2022

Край на сагата Theranos. Бившият оперативен директор последва Елизабет Холмс с присъда от 13 години затвор

Един от най-големите скандали в Силициевата долина е към своя край

16:30 - 08.12.2022