Google чества Елизабет Кени: самоуката медицинска сестра, открила терапия за детски паралич

Днес Google почита Елизабет Кени, австралийска медицинска сестра, която основава алтернативното лечение на вирусното инфекциознотото заболяване полиомиелит. Терапията е известна като ‘‘метода на Кени“. Нейните упражнения рехабилитират хиляди жертви на по целия свят и се смятат за една от най-ефективните форми на лечение преди да се появят ваксините. Мемориалната къща на сестра Кени е открита на този ден в австралийското градче Ноби, област Куинсланд, през 1997 г.

Кени е родена през 1880 г. във Вариалда, Ню Саут Уелс. Детството й минава в бедна фермерска общност, където получава слабо формално образование. Но Елизабет много обича да чете, а интересът ѝ към медицината и човешката анатомия расте заедно с нея.

Въпреки че не е имала възможност да посещава медицинско училище, на 17 г. се записва като доброволец в местната болница в Гуйра. Повече от десетиление Елизабет наблюдава работата на медицинските сестри и лекари и трупа практически познания, за да отвори собствена сестринска практика в Дарлинг Даунс, Куинсланд.

През 1911 г. Кени се сблъсква с първия си случай на детски паралич. Младата медицинска сестра не знае за стандартното лечение по онова време, което принуждава пациентите с полиомиелит да лежат в гипсови отливки на тялото и приковани с шини в продължение на месеци, което от своя страна причинява мускулна атрофия. Това кара много жертви на полиомиелит да останат трайно парализирани.

Благодарение на опита и различната си гледна точка Кени осъзнава, че засегнатите мускули са сковани, а не перманентно увредени. Така тя започва да лекува пациентите си, като прилага горещи, мокри компреси върху засегнатите крайници, след което се преминава постепенно към система от упражнения за укрепване на мускулите.

Елизабет Кени, методът на Кени, алтернативно лечение на детски паралич, Полиомиелит, успешно излекувани деца

За изненада на медицинската общност методът проработва. Оттогава въпросните упражненията стават известни като ‘‘методът на Кени“ и новините за новото лечение на коварната болест бързо се разпространяват.

Елизабет Кени отива в Америка през 40-те години на миналия век, където открива рехабилитационни центрове като Sister Kenny Institute в Минеаполис, превърнал се в световно известен център за лечение на полиомиелит.

Нейният алтернативен метод е толкова ефективен, че Кени получава няколко почетни степени от университета Рутгерс и университета в Рочестър. Президентът Франклин Д. Рузвелт дори я кани на обяд, за да обсъдят собственото му лечение.

Впечатлен от броя на пациентите, които методът на Кени рехабилитира, през 1950 г. президентът Хари Труман разрешава на медицинската сестра да влиза и излиза от САЩ без виза - когато пожелае. Голяма чест, предоставена преди това само на един друг неамерикански гражданин - това е французинът Жилбер дьо Лафайет, известен като Маркиз дьо Лафайет - виден участник във американската война за независимост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022