Google чества Елизабет Кени: самоуката медицинска сестра, открила терапия за детски паралич

Днес Google почита Елизабет Кени, австралийска медицинска сестра, която основава алтернативното лечение на вирусното инфекциознотото заболяване полиомиелит. Терапията е известна като ‘‘метода на Кени“. Нейните упражнения рехабилитират хиляди жертви на по целия свят и се смятат за една от най-ефективните форми на лечение преди да се появят ваксините. Мемориалната къща на сестра Кени е открита на този ден в австралийското градче Ноби, област Куинсланд, през 1997 г.

Кени е родена през 1880 г. във Вариалда, Ню Саут Уелс. Детството й минава в бедна фермерска общност, където получава слабо формално образование. Но Елизабет много обича да чете, а интересът ѝ към медицината и човешката анатомия расте заедно с нея.

Въпреки че не е имала възможност да посещава медицинско училище, на 17 г. се записва като доброволец в местната болница в Гуйра. Повече от десетиление Елизабет наблюдава работата на медицинските сестри и лекари и трупа практически познания, за да отвори собствена сестринска практика в Дарлинг Даунс, Куинсланд.

През 1911 г. Кени се сблъсква с първия си случай на детски паралич. Младата медицинска сестра не знае за стандартното лечение по онова време, което принуждава пациентите с полиомиелит да лежат в гипсови отливки на тялото и приковани с шини в продължение на месеци, което от своя страна причинява мускулна атрофия. Това кара много жертви на полиомиелит да останат трайно парализирани.

Благодарение на опита и различната си гледна точка Кени осъзнава, че засегнатите мускули са сковани, а не перманентно увредени. Така тя започва да лекува пациентите си, като прилага горещи, мокри компреси върху засегнатите крайници, след което се преминава постепенно към система от упражнения за укрепване на мускулите.

Елизабет Кени, методът на Кени, алтернативно лечение на детски паралич, Полиомиелит, успешно излекувани деца

За изненада на медицинската общност методът проработва. Оттогава въпросните упражненията стават известни като ‘‘методът на Кени“ и новините за новото лечение на коварната болест бързо се разпространяват.

Елизабет Кени отива в Америка през 40-те години на миналия век, където открива рехабилитационни центрове като Sister Kenny Institute в Минеаполис, превърнал се в световно известен център за лечение на полиомиелит.

Нейният алтернативен метод е толкова ефективен, че Кени получава няколко почетни степени от университета Рутгерс и университета в Рочестър. Президентът Франклин Д. Рузвелт дори я кани на обяд, за да обсъдят собственото му лечение.

Впечатлен от броя на пациентите, които методът на Кени рехабилитира, през 1950 г. президентът Хари Труман разрешава на медицинската сестра да влиза и излиза от САЩ без виза - когато пожелае. Голяма чест, предоставена преди това само на един друг неамерикански гражданин - това е французинът Жилбер дьо Лафайет, известен като Маркиз дьо Лафайет - виден участник във американската война за независимост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024