Катаржина Кобро е авангарден скулптор и теоретик на изкуството с руско-германски произход. Днес Google Doodle почита 124-ия ѝ рожден ден. Нейните геометрични скулптури изследват връзката между израза и безкрайността на пространството, като я утвърждават като водещ новатор на централноевропейското абстрактно изкуство от началото на 20-ти век.

Кобро е родена в Москва през 1898 г. Баща й е от балтийско-германски произход, а майка й е рускиня. Още като дете проявява интерес към изкуствата и науките, а през 1917 се записва в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура, където си сътрудничи с прогресивни групи, преосмислящи руското изкуство.

Стилистичното ѝ развитие е допълнено от възникващите нагласи в полския авангард, в които художниците вярват, че изкуството може да бъде част от ежедневния живот чрез масово производство.

Върху тази творческа основа рускинята създава първата си скулптура през 1920 г.—сливане на метал, дърво, стъкло и корк, озаглавена „Tos 75 – Struktura".

 Малко след това се премества в Полша, където създава най-известните си творби – скулптурната поредица от 1925–1933 г. „Kompozycja Przestrzenna“ (Пространствени композиции) и книгата по философия от 1931 г. „Композиция на пространството: Изчисления на пространствено-времевия ритъм“, съвместно написана със съпруга ѝ Владислав Стржемински.

Кобро декларира своята концептуална философия при подписването на парижкия „Manifeste Dimensioniste“ от 1936 г. , който призовава за интегриране на научните постижения в изкуството.

В средата на XX век историците на изкуството започват да възстановяват творбите на Кобро, което възобновява интереса към нейното влияние върху социалните и художествени движения на нейното време.

Голяма част от останалите произведения на изкуството на Кобро в момента са изложени в МоМA (Музея за модерно изкуство в Ню Йорк) през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия