Google Doodle чества Катаржина Кобро: пионер в многоизмерната абстрактна скулптура

Катаржина Кобро е авангарден скулптор и теоретик на изкуството с руско-германски произход. Днес Google Doodle почита 124-ия ѝ рожден ден. Нейните геометрични скулптури изследват връзката между израза и безкрайността на пространството, като я утвърждават като водещ новатор на централноевропейското абстрактно изкуство от началото на 20-ти век.

Кобро е родена в Москва през 1898 г. Баща й е от балтийско-германски произход, а майка й е рускиня. Още като дете проявява интерес към изкуствата и науките, а през 1917 се записва в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура, където си сътрудничи с прогресивни групи, преосмислящи руското изкуство.

Катаржина Кобро: пионер в многоизмерната абстрактна скулптураСтилистичното ѝ развитие е допълнено от възникващите нагласи в полския авангард, в които художниците вярват, че изкуството може да бъде част от ежедневния живот чрез масово производство.

Върху тази творческа основа рускинята създава първата си скулптура през 1920 г.—сливане на метал, дърво, стъкло и корк, озаглавена „Tos 75 – Struktura".

Малко след това се премества в Полша, където създава най-известните си творби – скулптурната поредица от 1925–1933 г. „Kompozycja Przestrzenna“ (Пространствени композиции) и книгата по философия от 1931 г. „Композиция на пространството: Изчисления на пространствено-времевия ритъм“, съвместно написана със съпруга ѝ Владислав Стржемински.

Кобро декларира своята концептуална философия при подписването на парижкия „Manifeste Dimensioniste“ от 1936 г. , който призовава за интегриране на научните постижения в изкуството.

В средата на XX век историците на изкуството започват да възстановяват творбите на Кобро, което възобновява интереса към нейното влияние върху социалните и художествени движения на нейното време.

Голяма част от останалите произведения на изкуството на Кобро в момента са изложени в МоМA (Музея за модерно изкуство в Ню Йорк) през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023