Google Doodle чества Катаржина Кобро: пионер в многоизмерната абстрактна скулптура

Катаржина Кобро е авангарден скулптор и теоретик на изкуството с руско-германски произход. Днес Google Doodle почита 124-ия ѝ рожден ден. Нейните геометрични скулптури изследват връзката между израза и безкрайността на пространството, като я утвърждават като водещ новатор на централноевропейското абстрактно изкуство от началото на 20-ти век.

Кобро е родена в Москва през 1898 г. Баща й е от балтийско-германски произход, а майка й е рускиня. Още като дете проявява интерес към изкуствата и науките, а през 1917 се записва в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура, където си сътрудничи с прогресивни групи, преосмислящи руското изкуство.

Катаржина Кобро: пионер в многоизмерната абстрактна скулптураСтилистичното ѝ развитие е допълнено от възникващите нагласи в полския авангард, в които художниците вярват, че изкуството може да бъде част от ежедневния живот чрез масово производство.

Върху тази творческа основа рускинята създава първата си скулптура през 1920 г.—сливане на метал, дърво, стъкло и корк, озаглавена „Tos 75 – Struktura".

Малко след това се премества в Полша, където създава най-известните си творби – скулптурната поредица от 1925–1933 г. „Kompozycja Przestrzenna“ (Пространствени композиции) и книгата по философия от 1931 г. „Композиция на пространството: Изчисления на пространствено-времевия ритъм“, съвместно написана със съпруга ѝ Владислав Стржемински.

Кобро декларира своята концептуална философия при подписването на парижкия „Manifeste Dimensioniste“ от 1936 г. , който призовава за интегриране на научните постижения в изкуството.

В средата на XX век историците на изкуството започват да възстановяват творбите на Кобро, което възобновява интереса към нейното влияние върху социалните и художествени движения на нейното време.

Голяма част от останалите произведения на изкуството на Кобро в момента са изложени в МоМA (Музея за модерно изкуство в Ню Йорк) през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024