Google Doodle чества Катаржина Кобро: пионер в многоизмерната абстрактна скулптура

Катаржина Кобро е авангарден скулптор и теоретик на изкуството с руско-германски произход. Днес Google Doodle почита 124-ия ѝ рожден ден. Нейните геометрични скулптури изследват връзката между израза и безкрайността на пространството, като я утвърждават като водещ новатор на централноевропейското абстрактно изкуство от началото на 20-ти век.

Кобро е родена в Москва през 1898 г. Баща й е от балтийско-германски произход, а майка й е рускиня. Още като дете проявява интерес към изкуствата и науките, а през 1917 се записва в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура, където си сътрудничи с прогресивни групи, преосмислящи руското изкуство.

Катаржина Кобро: пионер в многоизмерната абстрактна скулптураСтилистичното ѝ развитие е допълнено от възникващите нагласи в полския авангард, в които художниците вярват, че изкуството може да бъде част от ежедневния живот чрез масово производство.

Върху тази творческа основа рускинята създава първата си скулптура през 1920 г.—сливане на метал, дърво, стъкло и корк, озаглавена „Tos 75 – Struktura".

Малко след това се премества в Полша, където създава най-известните си творби – скулптурната поредица от 1925–1933 г. „Kompozycja Przestrzenna“ (Пространствени композиции) и книгата по философия от 1931 г. „Композиция на пространството: Изчисления на пространствено-времевия ритъм“, съвместно написана със съпруга ѝ Владислав Стржемински.

Кобро декларира своята концептуална философия при подписването на парижкия „Manifeste Dimensioniste“ от 1936 г. , който призовава за интегриране на научните постижения в изкуството.

В средата на XX век историците на изкуството започват да възстановяват творбите на Кобро, което възобновява интереса към нейното влияние върху социалните и художествени движения на нейното време.

Голяма част от останалите произведения на изкуството на Кобро в момента са изложени в МоМA (Музея за модерно изкуство в Ню Йорк) през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024