Google планира да говори на 1000 различни езика Снимка: © Getty

Google не може да се оплаче от бедно езиково портфолио, но амбициите на компанията явно не свършват дотук.

Вчера Йохан Шалквик, инженер от Google, oбяви, че компанията планира да създаде модел на изкуствен интелект, който с времето да й позволи да да предлага услугите си на 1000 от най-разпространените езици в света.

Според Шалквик на Земята се говорят над 7000 езика, но само малка част от тях е представена онлайн до момента.

"Представете си нов потребител в Африка, който говори на волоф* и използва телефона си, за да разбере къде е най-близката аптека или по кой канал може да гледа мач от Купата на Африка", даде пример Шалквик.

"Това са ситуации, които ние приемаме за даденост", допълни той като уточни, че подобни функционалности далеч не са толкова достъпни навсякъде по света.

Проектът на Шалквик беше представен на среща с журналисти, посветена на последните иновации на компанията, свързани с изкуствения интелект.

Като част от тази инициативата Google разработват т.нар. универсален модел на речта (USM), който е обучен да "говори" повече от 400 езика. Google казва, че си партнира с общности по целия свят, за да получи представителни данни за особеностите на речта в различни региони.

С развитието на проекта Google възнамерява да интегрира резултатите в своите продукти като YouTube, цифровите си клавиатури и инструмента за превод, като по този начин ще улесни употребата на наличните онлайн услуги на родния език на потребителите и ще им позволи да откриват съдържанието, което искат.

"Традиционните подходи за обучение на езикови модели върху текст от мрежата не успяват да уловят разнообразието от начина, по който общуваме глобално. Исторически това е било пречка в преследването на нашата мисия да направим информацията в света универсално достъпна и полезна. Ето защо днес ние обявяваме Инициативата за 1000 езика, амбициозен ангажимент за изграждане на AI модел, който ще поддържа 1000-те най-говорени езика, осигурявайки по-голямо включване на милиарди хора в маргинализирани общности по целия свят", написа старшият вицепрезидент на Google Джеф Дийн.

Тъй като проектът действително е доста амбициозен и изисква помощта на целия свят, завършването му може да отнеме много години. Google обаче вече работи по въпроса и казва, че вижда "ясно" пътя напред.

Компанията обяви още, че AI може да помогне в борбата с изменението на климата и предизвикателствата в здравеопазването. Компанията надгради своите сателитни изображения, за да обучи AI модели да идентифицират и проследяват горски пожари в реално време.

Наскоро стартира система за проследяване на горски пожари в САЩ, Канада и Мексико и се разпространява в части от Австралия.

*Волоф е африкански език, говорим в Сенегал, Гамбия и Мавритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024