Снимка: © Getty Images

 Google Translate - инструментът на технологичния гигант за онлайн преводи - е новият "враг" на Русия - защото тя съзира и там "антируска реч". 

Според комуникациония регулатор на Кремъл - „Роскомнадзор“ - платформата за превод предлага на някои потребителите замяна на фразата „скъпи руснаци“ (dear Russians) с „мъртви руснаци“ (dead Russians). Твърдението е, че когато потребител напише първата фраза, платформата му дава втората фраза като предложение в секцията „Може би имахте предвид“.

Регулаторът казва, че подобна опция не се предлага при превод на същата фраза за други националности. "Роскомнадзор" настоява Google незабавно „да вземе мерки за изключването на послания, съдържащи за заплахи срещу руските потребители“, както и да информира Москва за причините за появата на подобни съобщения.

От технологичната компания все още не са отговорили на искането на Кремъл.

Проверка на „Ройтерс“ обаче не е установила наличие на вариант за замяна на цитираните фрази в Google Translate. В социалните мрежи бяха разпространени снимки от потребители, които да верифицират твърдението на руския регулатор. Достоверността на публикациите обаче не може да бъде независимо проверена. 

По-рано "Роскомнадзор" наложи забрани за Google, обвинявайки технологичния гигант и предлаганите от него услуги в "многобройни нарушения" на руските закони.

Преди седмици руското правителство обвини и "Уикипедия" в целенасочена дезинформация и заплаши да глоби онлайн платформата, ако не премахне съдържание, противоречащо на официалната версия на Русия за войната в Украйна, която Москва все още нарича "военна операция".

Комуникационният регулатор обяви, че е инструктирал онлайн енциклопедията да премахне своя страница, на която се срещат „недостоверни социално значими материали, както и друга забранена информация“ за инвазията в Украйна.

Русия заплаши с глоба Уикипедия, ако не премахне страницата си за войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет