Google Translate - новият враг на Кремъл: предлагал замяна на "скъпи руснаци" с "мъртви руснаци" Снимка: © Getty Images

Google Translate - инструментът на технологичния гигант за онлайн преводи - е новият "враг" на Русия - защото тя съзира и там "антируска реч".

Според комуникациония регулатор на Кремъл - „Роскомнадзор“ - платформата за превод предлага на някои потребителите замяна на фразата „скъпи руснаци“ (dear Russians) с „мъртви руснаци“ (dead Russians). Твърдението е, че когато потребител напише първата фраза, платформата му дава втората фраза като предложение в секцията „Може би имахте предвид“.

Регулаторът казва, че подобна опция не се предлага при превод на същата фраза за други националности. "Роскомнадзор" настоява Google незабавно „да вземе мерки за изключването на послания, съдържащи за заплахи срещу руските потребители“, както и да информира Москва за причините за появата на подобни съобщения.

От технологичната компания все още не са отговорили на искането на Кремъл.

Проверка на „Ройтерс“ обаче не е установила наличие на вариант за замяна на цитираните фрази в Google Translate. В социалните мрежи бяха разпространени снимки от потребители, които да верифицират твърдението на руския регулатор. Достоверността на публикациите обаче не може да бъде независимо проверена.

По-рано "Роскомнадзор" наложи забрани за Google, обвинявайки технологичния гигант и предлаганите от него услуги в "многобройни нарушения" на руските закони.

Преди седмици руското правителство обвини и "Уикипедия" в целенасочена дезинформация и заплаши да глоби онлайн платформата, ако не премахне съдържание, противоречащо на официалната версия на Русия за войната в Украйна, която Москва все още нарича "военна операция".

Комуникационният регулатор обяви, че е инструктирал онлайн енциклопедията да премахне своя страница, на която се срещат „недостоверни социално значими материали, както и друга забранена информация“ за инвазията в Украйна.

Русия заплаши с глоба Уикипедия, ако не премахне страницата си за войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024