Горивото за "Козлодуй": По традиция постоянно бъркаме нашия интерес с руския. И всеки път плащаме за това

В Европейския съюз има 4 атомни реактора от вида 1000мвт тип ВВЕР, произведени в Русия. Два са в Темелин, Чехия и два - в Козлодуй, България. Общо 14 са по-малките руски реактори ВВЕР-440 - четири в Дуковани, Чехия, четири в Пакш, Унгария, два в Ловиса, Финландия, два в Бохунице, Словакия и два в Моховце, Словакия.

И всички те са заредени с руско ядрено гориво. Операторите на всички тези атомни електроцентрали (АЕЦ) търсят възможност за бърза диверсификация на доставките на ядрено гориво.

Целта е пълна независимост от технологии, компоненти и доставчици от Русия, без това да компрометира безопасната и икономически изгодна експлоатация на централите.

Най-напреднали в процеса на диверсификация са в АЕЦ "Темелин", Чехия. АЕЦ "Козлодуй" също успешно напредва към осигуряване на алтернативно гориво за 5-и блок.

От началото на 2021 година българската атомна централа изпълнява договор с единствения алтернативен на руския доставчик производител, който има валидиран в реална експлоатация проект на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000, напълно съвместим с използваното в момента в 5 енергоблок ядрено гориво. Договорът е за извършване на необходимите анализи, които да гарантират безопасната експлоатация на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с използване на алтернативния тип гориво. Към днешна дата от този тип ядрено гориво са доставени и заредени на реактори ВВЕР-1000 извън България над 1,700 касети, които работят безопасно и успешно. За да си представим мащаба - броят касети е достатъчен за 40 години експлоатационен опит за един енергоблок.

Договорът, сключен от АЕЦ "Козлодуй", се изпълнява в срок и е условие през май 2024 г. България да стане първата държава в ЕС, диверсифицирала доставките си на ядрено гориво, и да е независима поне на 50% от руски шантаж.

Кой има интерес от това - ние, българите, или компанията, която доставя гориво за над 220 реактора в света? Дали производителят ще доставя за 220 или 221 реактора едва ли е решаващо за бизнеса му. Защо тогава той трябва да има търпение пак да го излъжем?

росен христов на среща на министрите на енергетиката в брюксел Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"?

Наскоро излезе наяве нов план за саботаж на независимоста на българската ядрена енергетика. Пардон, на балканската енергетика - България е най големия доставчик на електричество на Балканите и поддържа електроенергийния баланс на региона.

Френската компания "Фраматом" - чрез съвместно дружество с руския доставчик - претендира да доставя руско гориво (ТВСА- 12) за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. Тогава евентуално "Фраматом" ще е готова с лицензирането на изцяло нейн проект за ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000.

Какво излиза?

Като не купуваме газ от "Газпром" (защото компанията ни го спря), ползваме посредници, купуващи от "Газпром"!

Като не може повече ядреното гориво да е от "Росатом/Твел", ползваме посредници, купуващи от "Росатом/Твел"!

Има и друга уловка. Нормално е от "Фраматом" да искат да влязат в пазара на ядрено гориво за руски реактори. Закъснели са с 5-10 години, но едва ли ще разработват гориво за единствените четири реактора ВВЕР - 1000 в ЕС. Просто ще попречат на конкуренцията срещу някаква отплата или изгода. И къде другаде, ако не в България.

Уловката е, че в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" има един вид руско гориво, произвеждано от един завод, а в 6-и блок има друг вид руско гориво - от друг завод. Шести блок бе първият в света, където се работеше по съвместимистта между двата вида руско гориво. Това се случи първо в България, а не в Русия.

Ако в 5-и блок се сложи вторият вид руско гориво (каквото е в 6-и блок) то е невъзможно да се сложи трети вид гориво от неруската компания, която анализира съвместимостта на горивото в 5-и блок с горивото на неруската компания. Последното вече 10 години работи в Украйна. "Фраматом"/"Росатом" са готови да направят именно това, ако ние, българите, за пореден път сме готови да създадем хаос и несигурност на договорните отношения.

Веднъж бяхме осъдени и плащахме за АЕЦ "Белене", сега ни плашат със съд и за газа от "Газпром". Време е да ни скроят някой номер и за ядреното гориво. Защото имаме пари и кой да ги вземе, ако не руските “партньори”. Могат, разбира се, да приложат и за ядреното гориво номера със спирането на доставки, както направиха с газа.

Тогава и ние, и Балканите ще закъсаме с електроенергията и ще си спомним 80-те години на 20 век.

По традиция в България постоянно бъркаме нашия интерес с руския. И всеки път плащаме за това.

Ако "Фраматом" са истински заинтересовани да доставят за България, могат да си сключат договор за анализ на съвместимостта на тяхно (все още несъществуващо) ядрено гориво за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И без това само за гориво, каквото е в 6-и блок, говорят.

А какво става с 14-те по-малки реактора в Европа (подобни на затворените малки реактори в АЕЦ "Козлодуй")? Всичките централи, включително в Унгария, да - Унгария, вече са в разговори с онази единствена в света компания, която владее технология за доставка на неруско гориво за руски ректори. В продължение на 12 години "Уестингхаус Швеция" произвеждат гориво за ректорите от 1000мвт. Логично е, ако има пазар, а то има - 14 малки ректори (ВВЕР-440) - компанията за разработи гориво и за тях.

Ще се рециклира гориво. Почти всичкото отработено гориво от малките блокове на "Козлодуй" и голяма част от отработеното до 2007 година срещу заплащане е изнесено обратно в Русия за рециклиране. И никога досега не се е върнало свежо ядрено гориво като компенсация.

Важно е да се знае, че след 2007 г. всички ядрени държави в ЕС съхраняват отработеното гориво при себе си. Дори да има доставчик на такава услуга - рециклиране на отработено ядрено гориво, задължително условие ще е високорадиоактивният отпадък да се върне и съхранява в България.

Ако се фокусираме върху разрешаването на техническите предизвикателства пред изпълнението на договора ни за лицензиране на неруско ядрено гориво за 5-и енергоблок, можем да бъдем първите в ЕС, диверсифицирали доставките си на ядрено гориво. Вместо това българските политици от най-високи нива се вслушват в некомпетентни или често злонамерени съветници, за да изгубят милиарден пазар на електричество на Балканите в полза на руските оператори на стоящите се в Турция ректори.

Руските оператори в Турция търсят пазар за 1200 мвт електроенергия. Те искат да разкарат АЕЦ "Козлодуй" от пазара на Балканите. Искат да го контролират и шантажират. И, разбира се, силно разчитат на късогледите български политици. А такива има колкото искаш.

Дори модерните умни са модерно слепи.

Авторът Свилен Спасов е доктор на техническите науки и член на Европейския съвет за външна политика. Създател е на пoредицата книги “Власт и отговорност”, заедно с издателство "Сиела". Работил е по/за проекти с "Шел" (Холандия), "Уестингхаус" (САЩ), "Камел Леърд" (Великобритания) , "МакДермот" (САЩ)


* В момента горивото в 5ти блок на АЕЦ Козлодуй и на 6ти блок на АЕЦ Козлодуй е различен тип. От различни доставчици. И двата доставчика с руски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024