Обратът е факт: МС ще трябва да търси алтернатива на руското ядрено гориво Снимка: © Screenshot

Процесът по лицензиране и сключване на договор за доставки на неруско ядрено гориво ще бъде ускорен. Това решиха депутатите, като в подкрепа на предложението гласуваха 156 народни представители. Така на практика се обезсмисля опитът на служебния кабинет да ревизира решение на редовното правителство от лятото за намаляване на зависимостта на АЕЦ "Козлодуй" от руското свежо ядрено гориво, което към момента е възможно само чрез лицензиране на горивото на "Уестингхаус" за 5-и блок на ярдрената ни централа.

С приетото решение парламентът възлага на Министерския съвет да инициитра търсенето на алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" със срок за първа доставка до април 2024 г. "За" текста на решението гласуваха представителите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". "Против" се обявиха единствено представители на БСП и "Възраждане".

Правителството ще трябва да предприеме мерки за обезпечаване дейността на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) относно документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво.

България, заедно с други европейски страни като Унгария, Словакия и Чехия, имат нужда от руския уран за атомните електроцентрали и разчитат на "Росатом" за доставката и други услуги. На фона на войната в Украйна ЕС подчерта мащабното влияние на Москва в сектора и призова за диверсификация на източниците.

Точно това ще се опита да направи и България. Решението беше обсъдено и прието преди дни в рамките на комисията по енергетика в Народното събрание.

От парламентарната трибуна депутатът от БСП Борислав Гуцанов изрази опасения, че страната може да се окаже в ситуация, в която "да няма от кого да вземе ядрено гориво", както било станало с газовите доставки.

"Не считам, че българският парламент трябва да се асоциира с която и да е компания - дали руска или американска. Трябва да гледаме националния интерес на страната ни", каза той.

Гуцанов посочи още, че въпросът изобщо не трябва да бъде решаван в парламента, тъй като това не е политическо решение. Според него думата за развитието на ядрената енергия у нас трябва да е на независимата Агенция за ядрена регулация.

Делян Добре от ГЕРБ-СДС, който е и вносител на решението, заяви, че въпросът трябва да бъде решен, тъй като заради настоящата геополитическа ситуация може да се окаже, че България скоро няма да може да купува руско ядрено гориво.

"Целта на това решение е да гарантира, че ще имаме работеща АЕЦ", отбеляза той.

Подобна теза изрази и друг депутат от ГЕРБ - бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която смята, че за развитието на българската енергетика е нужна диверсификация на доставките, която ще привлече конкурентни цени.

Народният представител от ДПС Рамадан Аталай повтори думите ѝ и изтъкна, че единствената цел на това решение е да се направи така, че "използването на ядрено гориво да е най-безопасно".

росен христов на среща на министрите на енергетиката в брюксел Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"?

Александър Николов vs. Росен Христов: "40 руски лъжи... ци" в 20-минутно интервю


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022