Обратът е факт: МС ще трябва да търси алтернатива на руското ядрено гориво Снимка: © Screenshot

Процесът по лицензиране и сключване на договор за доставки на неруско ядрено гориво ще бъде ускорен. Това решиха депутатите, като в подкрепа на предложението гласуваха 156 народни представители. Така на практика се обезсмисля опитът на служебния кабинет да ревизира решение на редовното правителство от лятото за намаляване на зависимостта на АЕЦ "Козлодуй" от руското свежо ядрено гориво, което към момента е възможно само чрез лицензиране на горивото на "Уестингхаус" за 5-и блок на ярдрената ни централа.

С приетото решение парламентът възлага на Министерския съвет да инициитра търсенето на алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" със срок за първа доставка до април 2024 г. "За" текста на решението гласуваха представителите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". "Против" се обявиха единствено представители на БСП и "Възраждане".

Правителството ще трябва да предприеме мерки за обезпечаване дейността на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) относно документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво.

България, заедно с други европейски страни като Унгария, Словакия и Чехия, имат нужда от руския уран за атомните електроцентрали и разчитат на "Росатом" за доставката и други услуги. На фона на войната в Украйна ЕС подчерта мащабното влияние на Москва в сектора и призова за диверсификация на източниците.

Точно това ще се опита да направи и България. Решението беше обсъдено и прието преди дни в рамките на комисията по енергетика в Народното събрание.

От парламентарната трибуна депутатът от БСП Борислав Гуцанов изрази опасения, че страната може да се окаже в ситуация, в която "да няма от кого да вземе ядрено гориво", както било станало с газовите доставки.

"Не считам, че българският парламент трябва да се асоциира с която и да е компания - дали руска или американска. Трябва да гледаме националния интерес на страната ни", каза той.

Гуцанов посочи още, че въпросът изобщо не трябва да бъде решаван в парламента, тъй като това не е политическо решение. Според него думата за развитието на ядрената енергия у нас трябва да е на независимата Агенция за ядрена регулация.

Делян Добре от ГЕРБ-СДС, който е и вносител на решението, заяви, че въпросът трябва да бъде решен, тъй като заради настоящата геополитическа ситуация може да се окаже, че България скоро няма да може да купува руско ядрено гориво.

"Целта на това решение е да гарантира, че ще имаме работеща АЕЦ", отбеляза той.

Подобна теза изрази и друг депутат от ГЕРБ - бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която смята, че за развитието на българската енергетика е нужна диверсификация на доставките, която ще привлече конкурентни цени.

Народният представител от ДПС Рамадан Аталай повтори думите ѝ и изтъкна, че единствената цел на това решение е да се направи така, че "използването на ядрено гориво да е най-безопасно".

росен христов на среща на министрите на енергетиката в брюксел Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"?

Александър Николов vs. Росен Христов: "40 руски лъжи... ци" в 20-минутно интервю


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгва на турне в Европа, ще обиколи 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024

Кои са петте истории "за хора, които помагат на другите", припознати от милиардера

15:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024