Снимка: © Getty Images

Евгений Пригожин - човекът, който контролира руската частна армия от наемници "Вагнер" - косвено призна, че в нея се рекрутират осъдени затворници срещу обещание да бъдат помилвани.

Пригожин "проговори" ден след като в руските медии се появи видеоклип, на който се вижда как той лично убеждава затворници да се присъединят към групировката му и за воюват в Украйна, като ги предупреждава, че "невинаги ще ги връща живи".

PR-службата на компанията му "Конкорд" публикува писмен отговор от Пригожин на въпрос от "Комсомолская правда", в който той нарича наемниците "патриоти, които не могат да допуснат позор на своята Родина".

От "Конкорд" не потвърждават, но и не отричат, че именно Евгений Пригожин е човекът от клипа. В отговора им обаче се съдържа иронично признание за това, че представителят на "Вагнер" "чудовищно прилича" на собственика им и че ако се съди по риториката им, "този човек се занимава с въпроси по реализацията на задачи от спецоперацията (както в Русия наричат войната в Украйна) - и изглежда, че това му се отдава успешно".

Вербуването на наемни войници в Русия е забранено - също както и освобождаването на затворници, които още не са изтърпяли наказанието си, извън уредения за това ред.

В позицията си Евгений Пригожин скромно се представя само за "експерт-любител", но изцяло потвърждава, че частната армия съществува и в нея се присъединяват "може би не най-изявените личности, но и не съвсем пълна сган" (конкретната дума, която той използва е руската ругатня "долбоёб").

"Така подозирам, изхождайки от уроците на миналото, настоящето и бъдещето, че тази не съвсем пълна сган не използва парфюм Chanel и не карат в автомобили с кожен салон от nappa, а лазят по земята на убежища и окопи, за да държат ситуацията под контрол", обяснява още той.

"Безусловно, ако бях затворник, щях да мечтая да се включа в този дружен колектив, за да имам възможност да изкупя не само своя дълг към Родината, но и да го платя с лихвите", казва още Евгений Пригожин, оправдавайки рекрутирането на доказани престъпници в редиците на "Вагнер".

Накрая Пригожин се обръща към руското общество и го заплашва, че алтернативата е да се обяви мобилизация сред цивилното население.

"Онези, които не искат да воюват частни армии и затворници, онези, които размишляват на тази тема, не искат да правят нищо и по принцип не харесват темата - изпратете на фронта вашите деца. Или частни армии и затворници, или вашите деца - решавайте сами", казва на финала Евгений Пригожин.

В записа, чиято достоверност той не отрича, се вижда как Пригожин вербува осъдени мъже между 22 и 50-годишна възраст, като казва, че предпочита да не кандидатстват затворници-наркотрафиканти и изнасилвачи, но не изключва да вземе и тях на служба.

В замяна Пригожин им обещава, че "след половин година ще се върнете вкъщи, като ще получите помилване".

"Който иска да остане с нас, остава с нас. Няма варианти да се върнете в затвора. Онези, които дойдат и на първия ден кажат: "Май не съм на правилното място", ги маркираме като "дезертьори" и следва разстрел", предупреждава той.


"Първият грях е дезертьорството": "Готвачът на Путин" наема затворници за частната армия "Вагнер"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"