"Първият грях е дезертьорството. Никой не дава назад. Никой не се оставя в плен. При обучението ще ви кажат за двете гранати, които винаги трябва да носите в себе си" - това заявява Евгений Пригожин пред цял плац със затворници в Русия.

Пригожин е човекът, който финансира т.нар. частна военна компания "Вагнер" - групировка от бивши войници, които Русия използва като подкрепление или прокси-армия в Украйна, Сирия, Мали и др.

Руското законодателство забранява събирането на наемни войници и го третира като престъпление в своя Наказателен кодекс. Законът обаче не важи за Евгений Пригожин, който е сред близките доверени лица на руския президент и е известен като "готвача на Путин".

Пригожин е и човекът, който издържа и т.нар. фабрика за тролове на Русия - т.нар. Агенция за интернет изследвания, чиито служители се занимават с масовото разпространение на пропаганда и дезинформация в социалните мрежи. Той е санкционирани от САЩ и от ЕС заради ролята си във войната в Украйна, намесата в президентските избори от 2016 г. и други нарушения.

Рекрутирането на нови наемници за "Вагнер" не се прави сред бивши професионални военнослужещи - а сред осъдени престъпници.

Клипът, на който се вижда речта на Пригожин, е разпространен от Telegram-канала "Популярна политика", подкрепящ Алексей Навални и неговия екип.

"Поразително. Изпратиха ни видео от затвор, в който "готвачът на Путин" вербува безправни затворници. Изобщо не се притеснява. Разбира се, не им разказва, че участието като наемници също е престъпление. Или че незаконното освобождаване на престъпници също е престъпление. И никой няма да се върне жив", коментират от "Популярна политика".

Пригожин намеква за това, което ще се случи с бъдещите "вагнеровци".

"Взимам ви живи. Но не винаги ви връщам живи", казва той.

В замяна Пригожин им обещава, че "след половин година ще се върнете вкъщи, като ще получите помилване".

"Който иска да остане с нас, остава с нас. Няма варианти да се върнете в затвора. Онези, които дойдат и на първия ден кажат: "Май не съм на правилното място", ги маркираме като "дезертьори" и следва разстрел", предупреждава той.

Войната е тежка и няма нищо общо с това, което чеченците показват, признава си Евгений Пригожин и добавя: "разходът на боеприпаси при мен е почти 2,5 пъти по-голям от Сталинград".

Готвачът на Путин прави предложение към затворници между 22 и 50-годишна възраст, но няма против да вземе и по-млади момчета или възрастни мъже, които са "здрави". Това не е първият случай, в който "Вагнер" вербува осъдени престъпници - първата битка с тяхно участие е още на 1 юни, като на фронта са изпратени 40 човека от Санкт Петербург - "строг режим, рецидивисти".

"Един от тримата загинали беше на 52 години, излежал 30 в затвора. Загина геройски", обяснява Пригожин.

Освен забраната за дезертьорство и предупреждението никой да не се предава жив в плен, шефът на "Вагнер" цитира още два от забранените "грехове" - алкохол и наркотици, и мародерство.

Забранени са и сексуалните контакти "с местни жени, с флората, с фауната, с мъже - както там предпочитате".

Пригожин казва, че предпочита да не взема затворници-наркотрафиканти и онези, които излежават присъди за сексуални престъпления, но не изключва да ги приеме на служба след проверка с полиграф и разпит, който да установи "доколкото човекът е устойчив".

"Разбираме, че има и грешки", казва той, като допуска възможността осъдени изнасилвачи да бъдат вербувани във "Вагнер".

Пригожин търси "само щурмоваци" и разкрива, че армията му притежава няколко вида самолети, артилерия, танкове и "всичко необходимо за ефективно настъпление".

"Онези, които се движат напред и са най-бързи - те най-често оцеляват. Онези, които дават назад и не разбират какво трябва да правят - разбира се, попадат в мелето", казва той.

Пригожин не оставя време за размисъл на затворниците - имат не повече от пет минути, за да преценят дали да довършат присъдата си или да рискуват живота си в замяна на предполагаемо "помилване".

"Телата на загиналите се изпращат на място, което вие ще посочите в завещанието си. Прибират ви близките или ви погребват там, където кажете. Всички ще бъдат погребани на Алеята на героите в градовете, в които имат такива", обяснява той.


Няколко самолета с бисквити и злато или как Судан "храни" руската икономика

Как Централноафриканската република подари горите си на хората на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" застават на трето място

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна