ГРАО засече миграция на хиляди избиратели по селата точно преди местния вот

Съмнения за т.нар. "изборни туристи" точно преди местния вот бяха провокирани след справка за извънредно голям брой нови регистрации на жители по селата.

ГД "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) е извършила анализ на промяната на адреси преди изтичането на срока, в който гражданите имат право да поискат да гласуват по настоящ адрес в изборите.

Списъкът показва необичайна "миграция" на хиляди хора в общо 343 населени места, в които се избират кметове на кметства.

В някои от тях преселниците представляват 60% от общия брой на хората с право на глас в съответното място.

  • Сред рисковите населени места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156.
  • В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132.
  • В с. Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560.
  • В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482. Това е едно от селата в област Варна, в които кандидатката на ГЕРБ за депутат Славена Точева получава свръхвисок брой преференции на последните избори.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е изпратил сигнал до премиера Николай Денков, като напомня, че областните управители имат правомощия да направят проверка на обстоятелствата.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира, че списъкът потвърждава и някои сигнали от координатори на ПП-ДБ за потенциални случаи на изборен туризъм.

"Ползата от това е ясна - когато "преместиш" едни хора от общинския център в съседно село, те запазват правото си да гласуват и за кмет, и за общински съвет, но получават и допълнително право да гласуват за кмет на кметство. Какво точно дават кандидат-кметовете на кметства за да получат този "бонус", не знам. Дали "преместените" избиратели получават нещо - също не знам, но се надявам компетентните органи да установят", пише той.

Божанов призовава "всички "преместени" избиратели, които всъщност не живеят в тези села, да гласуват по постоянния си адрес, за да не дават повод за съмнения в изборите за кмет на кметство".

Призивът му по-скоро няма как да се случи, след като вече е изтекъл срокът за нанасяне на промени в избирателните списъци с хората, подали заявления да гласуват по настоящ адрес.

До 14 октомври гражданите с различен постоянен и настоящ адрес имаха право да поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес. На 16 октомври общинските администрации са подали информация до ГД „ГРАО“ за автоматизирано вписване на избирателя в избирателните списъци по настоящ адрес и заличаването му от списък по постоянен адрес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024