По-голяма част от европейците одобряват победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, но смятат, че политическата система на страната вече е разбита и демократът няма да успее да поправи щетите. Те не вярват, че Вашингтон може да ги защити при евентуален военен конфликт и смятат, че през следващото десетилетие Китай ще се превърне в най-влиятелната световна сила.

Европейските граждани считат, че страната, с която е най-важно да имат добри отношения, е Германия. Предпочитат по-независима роля на ЕС, а не искат да разчитат на Вашингтон.

Това показва проучване сред 15 хиляди души от 11 държави на Стария континент (без България), публикувано от Европейския съвет за външна политика (ECFR). То е проведено през ноември и декември 2020 и формира основата на голям политически доклад на основателя на ЕСВП Марк Ленард и председателя на УС на „Център за либерални стратегии“ Иван Кръстев.

Анкетираните са от Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания.

“Когато Джордж Буш беше президент, европейците бяха разединени относно това как Америка трябва да използва своята сила. С влизането на Байдън в Белия дом те са разделени относно това дали Америка изобщо има такава”, казва Ленард.

Скептицизмът на повечето европейци към САЩ и нейните политики е следствие на изборите от 2016, при които на власт дойде Доналд Тръмп. Те смятат, че „непредсказуемостта“ на администрацията на републиканеца, съчетана с дълбоките вътрешни проблеми на страната, ще попречат на Байдън да върне блясъка и имиджа на Америка.

Над 6 от 10 анкетирани граждани смятат, че техните страни функционират много по-добре от САЩ. Само 10% от тях вярват, че Вашингтон би се намесил, за да ги защити при военна криза. Най-малко 60 на сто от респондентите във всяка от европейските държави от проучването твърдят, че страната им не може да зависи от подкрепата на Америка в такъв случай.

Две трети от анкетираните казват, че е важно Европа да се грижи повече за собствените си отбранителни способности, вместо да разчита на САЩ.

6 от 10 европейци смятат, че Пекин ще изпревари Вашингтон като световна сила в следващите 10 години. Не обаче не са склонни да се доверят на Китай. Поне половината респонденти искат правителствата им да останат неутрални по време на конфликт между САЩ и азиатската държава.

В нито една страна няма мнозинство, което би застанало на страната на Вашингтон и срещу Москва при евентуален конфликт.

Респондентите във Франция, Испания, Дания, Нидерландия, Португалия и Унгария отбелязват Германия като най-важната държава, с която страната им да изгражда добри отношения. Берлин избира Франция за свой най-ключов съюзник.

Само Великобритания, Полша, Италия и Швеция класират САЩ на първо място.

Обобщеният доклад установява още, че през изминалите две години европейците са станали по-позитивно настроени към ЕС въпреки кризата с Covid-19 и Brexit. ЕСВП проведе проучване в Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция и през 2019 г. Разликата сега е, че средният дял на хората, които вярват в политическата система на ЕС, се е увеличил с два процента - до 48 на сто.

Най-често положителното отношение към ЕС е следствие на позитивната нагласа към съответното национално правителство. Пример за това са Германия, Дания, Нидерландия и Швеция. Испания, Италия, Франция и Великобритания (която вече не е част от блока) смятат, че политическите им системи са разбити и също така вярват, че ЕС не работи добре. Полша, Унгария и Португалия са изключения от правилото.


Този текст е част от постоянната рубрика на Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) в boulevardbulgaria.bg. ЕСВП е паневропейски тинк танк с офиси в седем европейски страни. Целта на ЕСВП София е да въвлича българската политическа общност в дискусия по европейските външнополитически въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023