Грешките на Джокович: От духовните конспирации до снимките с командир от клането в Сребреница Снимка: © Getty Images

През април 2020 г. Новак Джокович заяви, че се противопоставя на ваксинацията“ и няма да желае да бъде „принуден“ да се имунизира, за да може да пътува. „Какво обаче ще се случи, ако стане задължително? Ще трябва да взема решение“, обяви световният №1 в тениса.

Близо две години по-късно сърбинът се замеси в един от най-големите скандали по време на пандемичния период – той влезе в Австралия за Australian Open, без да е ваксиниран и с нарушения на редица правила. В крайна сметка ще бъде депортиран от властите и няма да може да защити титлата си.

34-годишният тенисист дълго време се бореше за любовта на феновете, която да се доближава поне малко до тази към Роджър Федерер и Рафаел Надал, но сам нанесе непоправими щети върху собствения си имидж, коментира The New York Times в критична статия срещу Джокович.

Джокович, ваксини, ковид

Проявите му извън корта (а и някои по време на мачовете) през последните години са толкова противоречиви, че случилото се в Австралия изглежда като очаквана кулминация на падението на сърбина и изолацията му от колегите му и феновете в света на тениса.

Баща му Сърджан го нарича „новия Спартак“ и дори го сравни с Иисус Христос. Да, Джокович се бори за правата на играчите с по-нисък ранкинг в системата на ATP и заедно с канадския си колега Вашек Поспишил създаде нова организация на професионалните тенисисти, но за година и половина тя не е постигнала никакъв резултат за повишаване финансирането на тенисистите извън топ 100.

Израснал в Белград по време на бомбардировките на НАТО през 90-те, Новак Джокович се превърна в каления великан с неразрушима психика и това му донесе 20 титли от Големия шлем – колкото имат Федерер и Надал, най-дългия период като №1 в света и още редица рекорди. Драмата в Австралия обаче постави във фокус някои тревожни аспекти от публичната персона на сърбина – а те не са никак малко.

Грешките на Джокович: От духовните конспирации до снимките с командир от клането в Сребреница

От дълго време той е увлечен по духовната култура и има слабост към нещо, наречено от мнозина „шарлатанство“. Преди няколко години, когато сърбинът се намираше в емоционална дупка заради спада във формата си, в средите му се зароди притеснение, че е поел по различен път, попадайки под „крилото“ на испанския тенис треньор Пепе Имас. Той е духовен гуру, който проповядва философията на „любовта и мира“, включваща усилена медитация и групови прегръдки.

„Човешките същества имат безкраен капацитет и способности, проблемът е, че нашият ум ни ограничава. Телепатията, телекинезата и много други неща са възможни“, пише Имас в собствения си уебсайт.

В YouTube дори има видео на Джокович, който говори на една сцена с испанеца за „нуждата да вникнем вътре в себе си и да установим тази връзка с божествената светлина“.

Когато пандемията се разпространи през 2020, сръбският №1 проведе няколко разговора на живо в Instagram с гуруто Червин Джафариех. По време на една от дискусиите Джокович заяви, че умът може да пречиства водата.

„Познавам няколко човека, които – чрез енергийна трансформация и чрез силата на молитвите – са успели да превърнат най-замърсената вода в лечебна. Учените са доказали с експерименти, че молекулите на водата реагират на емоциите, които са били изразени“, твърдеше Джокович. Конспирация, която много съвпада с мнението на един предполагаем антиваксър и Covid-скептик.

Почти по същото време сърбинът разкри във Facebook, че се противопоставя на ваксините и задължителната имунизация. Няколко месеца по-късно той попадна под светлините на прожекторите с организиране на балканския тур Adria Tour, на който трябваше тенисисти да играят демонстративни мачове по време на пандемия и логично се стигна до огнище на Covid-19.

Джокович, съпругата му Йелена, Григор Димитров и още тенис звезди се заразиха с коронавируса, а със сигурност това се е случило и с мнозина от хилядите зрители по трибуните. Турът беше прекратен, а Новак – подложен на унищожителни критики за неподходящия момент на събитието.

Григор Димитров US Open 2022

В Сърбия обаче го определят за герой, който е жертва на Западните сили. Голяма част от хората в страната го подкрепят дори след като обяви, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR от 16 декември 2021 г. „Тъпчат върху Новак, за да стъпкат Сърбия и сръбския народ“, заявяваше баща му Сърджан за случилото се в Австралия. Президентът Александър Вучич дори заяви, че австралийските власти се отнасяли със световния №1 като със „сериен убиец“.

Тази позиция демонстрира сръбския национализъм и отново хвърля светлина върху политическите позиции на Новак Джокович. Когато посети Босна и Херцеговина миналия септември, той беше заснет заедно с бившия командир на паравоенна групировка, замесена в клането в Сребреница от 1995 г. – Милош Йолович. Военният е участвал в геноцида над босненското население и е почитан като герой в Сърбия, защото е спасил живота на Ратко Младич. През 2017 г. Международният трибунал в Хага призна Йолович за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Също така се появи видео, в което Джокович пее заедно с Милорад Додик – твърд сръбски националист, чиято сепаратистка реторика често повдига загриженост, че отново може да се стигне до конфликт в Босна.

През годините световният №1 е правил няколко коментара, които подсказват, че най-малкото изразява подкрепа към сръбския национализъм. В реч от 2008 г. той каза, че Косово принадлежи към Сърбия – малко след като новосъздадената държава обяви независимостта си.

От друга страна, треньорът на Новак е хърватската легенда Горан Иванишевич, който е считан за „помирителна фигура“.

Хората около Джокович смятат, че той не е толкова популярен колкото Федерер и Надал, защото идва от малка страна с лоша репутация, но не само това е причината.

Авторът Александър Хемон, който е с босненско-американски произход и преподава в „Принстън“, смята, че световноизвестният успех на Джокович го е издигнал до фигура от сръбската митология – „той представлява величието на Сърбия и се противопоставя на враговете на държавата“, казва той пред NYT и добавя, че австралийската сага е показала сръбския национализъм в най-широк смисъл. „Видяхме тяхното вярване, че Западът го мрази, защото е сърбин“.

До края на пандемията обаче сръбският тенисист може да не представлява страната си на още турнири, ако те въведат задължителна ваксинация на тенисистите.

Грешките на Джокович

Така е и в Австралия, където Джокович беше допуснат с медицинско изключение от щатските власти във Виктория и от Tennis Australia, но не и от правителството на Скот Морисън. Липсата на синхрон на властите също може да се посочи като основен аргумент за фиаското със световния №1, но Новак е архитектът на собствените си проблеми, пише NYT.

Той кандидатства за виза с документ с подвеждаща информация и влезе в страната с едни от най-строгите мерки по време на „Омикрон“ вълната. Признанията му, че съзнателно е нарушил карантинните мерки и е участвал в интервю за „L’equipe“ два дни след положителната си проба за коронавирус, допълнително нажежиха обстановката сред опонентите му.

Дали заради недостатъчно добра преценка, арогантност или комбинация от двете – сега Новак Джокович се намира в пълна изолация от света на тениса. Почти всичките му колеги са срещу него, само малцина го подкрепят.

„Защитавам Новак от много години“, казва бившата №1 при жените Мартина Навратилова. „Но не мога да го сторя този път“.


Спонсорите на Джокович са пред важен избор: Ще го изоставят ли, ако продължи да е "лице на антиваксърите" Спонсорите на Джокович са пред важен избор: Ще го изоставят ли, ако продължи да е "лице на антиваксърите"

 Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян

 Netflix запечатват драмата на Джокович в Австралия в документален сериал Netflix запечатват драмата на Джокович в Австралия в документален сериал



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024