Григор Димитров и дългата борба с COVID: Беше страшно, само се надявам да не го пипна отново Снимка: © Getty Images

Всеобщото схващане поне доскоро като че ли беше, че COVID-19 е опасен само за възрастните хора, докато при младите минава леко и в много случаи безсимптомно. С разрастването на заразата обаче получаваме все повече примери и за млади хора, без допълнителни заболявания, при които коронавирусът преминава много тежко и продължително.

А един от тях бе и най-ярката настояща българска звезда в спорта - Григор Димитров, който е считан за един от най-здравите физически тенисисти изобщо. Въпреки това обаче №19 в мъжкия тенис премина много тежко през вируса.

Затова до момента Димитров само загатваше, но в интервю пред BBC говори в подробности за ужасното му лично преживяване с COVID-19 и защо никой не трябва да се чувства застрахован.

"Много непредвидими" симптоми и "дълга продължителност" - така 29-годишният тенисист накратко определя неговото преживяване.

Относно решението си да играе на турнирите в Ню Йорк, с които през август сезонът в тениса бе рестартиран, бившият №3 в света призна, че може би е прибързал. "Почти усещам, че не трябваше да ходя в Щатите, но трябваше да изпробвам себе си, да видя къде се намира тялото ми. Всеки път, когато ми се искаше да видя, може би правех няколко крачки напред, но и крачка назад."

"Чувствам се много по-добре. Но има някои неща от време на време, при които си казваш: Човече, това не е същото. Окей е, разбирам го, но кой знае как ще се развие това нещо. Само се надявам да не го пипна отново."

Той призна, че въпреки отличната си подготовка, също е имал големи трудности с дишането. "Пулсът ми беше много повишен. Правим доста тренировки на висока надморска височина, но това беше сякаш си на висока надморска височина и трябва да дишаш през сламка."

Голям тенис в трудни времена: Какво трябва да знаем за Sofia Open 2020

"Отне ми 2-3 месеца, за да се възстановя напълно. Гледайки назад беше малко страшно и показва, че наистина всеки може да го пипне."

Димитров даде положителна проба след участието си на организирания от Новак Джокович Adria Tour - серия от демонстративни турнири на Балканите в периода, в който заради пандемията официални турнири нямаше. Самият Джокович, който също прекара коронавирус, бе силно критикуван за провеждането на турнирите с публика и при липса на особени мерки. Българският тенисист обаче не съжалява за участието си и споделя, че не е сигурен къде точно се е заразил.

А периодът с COVID е бил тежък и психически. "Преминавайки през трудните моменти сам, имах огромни съмнения, дали ще се върна изобщо обратно там, където бях. Стойностите бяха толкова далеч от това, което възприемах за нормално, че беше труден период за преодоляване."

Реваншът над Циципас е факт: Григор Димитров с най-голямата си победа през 2020

За щастие сега Димитров е възстановен и след няколко добри резултата в края на сезона си гарантира завършване на годината под №19 в световната ранглиста. Контузия обаче не му позволи да вземе участие в последните два турнира за годината - Мастърса в Париж и ATP 250 надпреварата в София, която се провежда през тази седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024