Гьоте, Шекспир и "прескочи кобила": Бисерите на Росица Кирова за хартиените бюлетини

"Всички имаме роднини и родители, които са чели и Пушкин, и Толстой, и Шекспир, и Гьоте, но не са дигитално грамотни и не желаят да цъкат от сутрин до вечер на телефоните си, както прави едно поколение, което сигурно никога няма да прочете трудовете на тези класици".

С едно изречение депутатката от ГЕРБ Росица Кирова успя да обиди едновременно българските пенсионери и техните внуци.

Кирова реши да се включи в дебата за връщането на хартиените бюлетини наравно с машинния вот с аргумента, че възрастното население е неспособно да проследи алгоритъм в 3 стъпки върху електронен екран - опорна точка, която ГЕРБ повтарят от три години.

Назидателният тон на Росица Кирова към Gen Z накара Димитър Найденов от "Демократична България" да ѝ напомни, че неуважителното отношение към българските граждани - особено спрямо млади хора - не отива на хора с претенции за народни представители.

"Моля да не обиждате поколението на нашите деца, като ги изкарвате едва ли не неграмотни - това са децата от поколението със световни шампиони по математика, които биват приемани в най-престижните университети в светa", каза той.

Кирова се опита да изглади първото впечатление, като обясни, че "не реферира цяло поколение", но следващият ѝ аргумент накара дори сдържан човек като Никола Минчев да се хване за главата.

"Ако начинът на гласуване нямаше значение, щяхме да си изберем прескок на кобила... за избор... който успее да я прескочи (кобилата, б.р.), може да гласува, а който не - може да гледа", обяви триумфално Росица Кирова.

Народната представителка от Видин върви гордо по пътеката, прокарана от Цвета Караянчева в 44 Народно събрание.

Тогава Караянчева описваше трагични сценарии, при които "Възрастна дама, която трудно се справя с гласуването, блокира машината и не може да се оправи 10-15 минути. На банкомата човек има цял ден, а пред урната чакат още 50 човека".

Този път - от партията на Борисов не са обезпокоени само за бабите от кърджалийските села, но и за "възрастните хора, които изнесоха прехода на гърба си и направиха цивилизационния избор, който България направи", както пледира депутатът Петър Николов.

От "Демократична България" до "Възраждане" доказаха с данни, че технологията на вота не е фактор в спада на избирателната активност, включително за хората над 65-годишна възраст - а още през 2021 г. Конституционният съд отхвърли внушението, че машините нарушавали "равното избирателно право".

ГЕРБ обаче продължават да смятат възрастните хора за жертва на четвъртата технологична революция, а Георг Георгиев видя тенденция в Изборния кодекс от 2022 г. към реставрация на "времето, когато право на глас е имала една малка каста" или "решаване на проблема по Севернокорейски - да забраним изборите изцяло".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024