Гьоте, Шекспир и "прескочи кобила": Бисерите на Росица Кирова за хартиените бюлетини

"Всички имаме роднини и родители, които са чели и Пушкин, и Толстой, и Шекспир, и Гьоте, но не са дигитално грамотни и не желаят да цъкат от сутрин до вечер на телефоните си, както прави едно поколение, което сигурно никога няма да прочете трудовете на тези класици".

С едно изречение депутатката от ГЕРБ Росица Кирова успя да обиди едновременно българските пенсионери и техните внуци.

Кирова реши да се включи в дебата за връщането на хартиените бюлетини наравно с машинния вот с аргумента, че възрастното население е неспособно да проследи алгоритъм в 3 стъпки върху електронен екран - опорна точка, която ГЕРБ повтарят от три години.

Назидателният тон на Росица Кирова към Gen Z накара Димитър Найденов от "Демократична България" да ѝ напомни, че неуважителното отношение към българските граждани - особено спрямо млади хора - не отива на хора с претенции за народни представители.

"Моля да не обиждате поколението на нашите деца, като ги изкарвате едва ли не неграмотни - това са децата от поколението със световни шампиони по математика, които биват приемани в най-престижните университети в светa", каза той.

Кирова се опита да изглади първото впечатление, като обясни, че "не реферира цяло поколение", но следващият ѝ аргумент накара дори сдържан човек като Никола Минчев да се хване за главата.

"Ако начинът на гласуване нямаше значение, щяхме да си изберем прескок на кобила... за избор... който успее да я прескочи (кобилата, б.р.), може да гласува, а който не - може да гледа", обяви триумфално Росица Кирова.

Народната представителка от Видин върви гордо по пътеката, прокарана от Цвета Караянчева в 44 Народно събрание.

Тогава Караянчева описваше трагични сценарии, при които "Възрастна дама, която трудно се справя с гласуването, блокира машината и не може да се оправи 10-15 минути. На банкомата човек има цял ден, а пред урната чакат още 50 човека".

Този път - от партията на Борисов не са обезпокоени само за бабите от кърджалийските села, но и за "възрастните хора, които изнесоха прехода на гърба си и направиха цивилизационния избор, който България направи", както пледира депутатът Петър Николов.

От "Демократична България" до "Възраждане" доказаха с данни, че технологията на вота не е фактор в спада на избирателната активност, включително за хората над 65-годишна възраст - а още през 2021 г. Конституционният съд отхвърли внушението, че машините нарушавали "равното избирателно право".

ГЕРБ обаче продължават да смятат възрастните хора за жертва на четвъртата технологична революция, а Георг Георгиев видя тенденция в Изборния кодекс от 2022 г. към реставрация на "времето, когато право на глас е имала една малка каста" или "решаване на проблема по Севернокорейски - да забраним изборите изцяло".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024