Хакерската атака срещу правителствени сайтове е дошла от руския град Магнитогорск (Обновена) Снимка: © Getty Images

Сайтът на президентството е бил обект на масирана хакерска атака. Това потвърдиха от прессекретариата на държавния глава.

Руска хакерска група "KILLNET" публикува в събота серия от съобщения в Telegram, в които твърди, че хакнала няколко от сайтовете на българското правителство.

В разпространения от нея списък попадат уеб страниците на Министерски съвет, Президенството, Министерствата на вътрешните работи, на финансите, на отбраната, на електронното управление, на правосъдието и на здравеопазването, както и уеб страниците на Конституционния съд и Държавна агенция "Разузнаване".

Атаките срещу държавните институции бяха потвърдени от главния прокурор Иван Гешев. В публикация в профила си в Туитър той написа, че прокуратурата заедно със службите за сигурност "ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори".

"Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи", написа той.

По думите му тя е дошла от град Магнитогорск, намиращ се на територията на Руската федерация. Гешев каза пред журналисти, че обект на атаката не е президентската институция, а българската държава. Той допълни, че това е криминален случай, който засяга устоите на държавата.

От президенството също потвърдиха за случилото се, като обясниха, че в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него.

Най-вероятно става дума за атака от типа DDoS - стандарта атака за отказ от услугa, която затруднява достъпа само за кратък период от време до сайтовете.

По случая се самосезира Софийската градска прокуратура и е възложена проверка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на ГДБОП.

Killnet - руската група за DDoS атаки срещу държавите, помагащи на Украйна

Хакерите от "KILLNET" казват, че са извършили атаки и срещу сайтове на българските летища, медии и телекомуникатори. Нито един от изброените от тях домейни обаче не е свален към този момент и няма официална информация.

Те пишат, че действията им са извършени заради "предателството на България към Русия" и "доставките на оръжие за Украйна" - макар страната да не изпраща такова директно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024