"Хамас" избра "мозъка" зад атаките от 7 октомври за свой политически лидер Снимка: © Getty Images

"Хамас" избра Яхия Синуар, смятан за организатор на кървавата атака срещу Израел от 7 октомври, при която загинаха около 1200 цивилни, а други 200 бяха взети за заложноци, за своя нов политически лидер. Това е най-високият пост в групировката.

Синуар ще заеме мястото на Исмаил Хания, който беше убит при бомбен атентат в Техеран миналата седмица. "Хамас" и ирански високопоставени представители обвиниха Израел за ликвидирането му, макар Тел Авив да не поема отговорност.

Смята се, че Синуар, до този момент изпълняващ функциите на военен лидер на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация, се укрива в десетките тунели под Газа.

Той е един от основателите на "Хамас" и е определян за най-влиятелната фигура в групировката. Бивш ръководител на разузнавателната служба на групировката, Синуар прекарва 23 години в израелски затвори, където излежава присъди за опит за убийство и саботаж. Бивш следовател го нарича "1000% отдаден и 1000% жесток, много, много твърд човек".

  • Когато през 2017 г. той е избран за ръководител на политическото бюро на "Хамас" в Газа и става фактически владетел на Газа, оценките в Израел са разнопосочни. Някои еврейски анализатори твърдят, че може би е станал по-прагматичен, и дори се е убедил, че е невъзможно да се победи с оръжие израелската държава. Поне не в една единствена битка.
  • Други обаче го описват като радикален лидер, планирал множество терористични атаки, който винаги е поддържал агресивна и непримирима линия срещу Израел.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари коментира назначението му с думите, че "има само едно място за Синуар".

"Има само едно място за Яхия Синуар и то е до Мохамед Дейф и останалите терористи от 7 октомври. Това е единственото място, което подготвяме и предвиждаме за него", каза той пред саудитската телевизия Al-Arabiya.

По същия телевизионен канал говорителят на "Хамас" Осама Хамдан заяви, че Синуар ще продължи преговорите за прекратяване на огъня.

"Проблемът в преговорите не е промяната в Хамас", каза той, обвинявайки Израел и САЩ за неуспеха на постигане на примирие.


Израел твърди, че лидерът на "Хамас" е изолиран в бункер, без връзка с групировката

Кой е Исмаил Хания и защо убийството му повиши риска от мащабна война

"Хизбулла" атакува Израел с дронове и заяви, че "отмъщението тепърва предстои"

Руслан Трад: Няколко държави се намират на прага на жестока война. Трябва да променим начина, по който мислим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024