"Хамас" освободи още 9 деца и 2 майки, взети за заложници. Примирието в Газа е удължено Снимка: © Getty Images/Хеликоптер с израелски заложници пристига в болницата в Тел Авив

През нощта "Хамас" освободи нова група от 11 заложници, сред които и 3-годишни близнаци. С това общият брой на освободените заложници надхвърли 50 души.

9 деца и 2 жени бяха отведени в болница в Тел Авив, за да се съберат с роднините си. Сред тях има хора с двойно гражданство от Франция, Германия и Аржентина.

В замяна на това от израелски затвори са освободени 33 палестинци - 30 деца и 3 жени. Те са били пуснати от израелския затвор Офер на Западния бряг и от център за задържане в Йерусалим, с което общият брой на освободените от петък палестинци достигна 150.

На кадри, публикувани в Х (бившия Twitter), се вижда как тълпи от палестинци посрещат бившите затворници при пристигането им на Западния бряг.

Примирието ще продължи още няколко дни

Преговарящите от Съединените щати и Катар заявиха, че първоначалната 4-дневна пауза на военните действия в Газа ще бъде удължена с още два дни. Тя трябваше да изтече тази сутрин в 7:00 ч. местно време във вторник.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че "за да се удължи паузата, "Хамас" се ангажира да освободи още 20 жени и деца".

"Имаме удължаване... с още два дни. Това е много положителна стъпка", заяви пред журналисти посланикът на Катар в ООН Аля Ахмед Саиф Ал-Тани след заседание на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата.

Към момента Израел не е коментирал каквото и да е споразумение за удължаване на примирието, но кабинетът на израелския министър-председател заяви, че правителството е одобрило добавянето на 50 нови затворнички към списъка на палестинците, които потенциално могат да бъдат освободени.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи удължаването на примирието като "проблясък на надежда и човечност", но според него тези два дни не са достатъчни, за да се посрещнат нуждите на Газа от хуманитарна помощ.

"Силно се надявам, че това ще ни даде възможност да увеличим още повече хуманитарната помощ за хората в Газа, които страдат толкова много - знаейки, че дори и с това допълнително време няма да е възможно да се задоволят всички нужди на населението", каза Гутериш пред репортери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024