Под звуците на химна "хартиената коалиция" превърна машините в принтери Снимка: © Screenshot

На близо 18-часово заседание "хартиената коалиция" в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП успя да прокара новата система на гласуване и депутатите стигнаха малко след средата на доклада от правната комисия. Заседанието приключи в 02:54 часа, а следващата част от маратона за промените в Изборния кодекс започва отново в петък.

"Хартиената коалиция" не успя да изпълни намерението си да прокара целия законопроект в рамките на заседанието, но в крайна сметка успя да постигне желаните от нея резултати. Малко след полунощ, след като в пленарната зала прозвуча химнът на България, с гласовете на трите партии машините за гласуване се превърнаха в принтери на хартиени бюлетини.

Това стана, след като депутатите отхвърлиха предложението на "Демократична България" за запазване на машинното гласуване и по-конкретно разпечатване на протокол от машинния вот. Мнозинството между ГЕРБ, ДПС и БСП обаче не позволи това и по този начин реално заличи този начин на гласуване. Машинното гласуване остава като вариант за избирателите (наред с хартиената бюлетина), но самите машини просто ще разпечатват "бюлетини" вместо протокол с резултатите.

Парламентът все пак взе решение устройствата да пазят информацията за вота, но тя ще се използва само при оспорването на резултатите, не и за тяхното преброяване. Всички резултати от вота ще се пресмятат ръчно, а финалният протокол ще се изготвя от членовете на секционната избирателна комисия.

В четвъртък вечерта граждани излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, за да изразят недоволството си срещу връщането на хартиените бюлетини. Демонстрацията беше организирана от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и за известно време блокира движението пред сградата на парламента.

Дебатът за промените в Изборния кодекс започна в 9:00 ч. сутринта в четвъртък и продължи след полунощ в петък, макар в пленарната зала да имаше само 34 депутати - поне според официалната регистрация. Въпреки че избраниците бяха ангажирани с дебатите по законопроекта, в полунощ в залата прозвуча националният химн. Това стана по искане на "Възраждане", откъдето посочиха, че настъпва полунощ и "седянката трябва да се разтури".

Преди тя да бъде прекратена обаче, бяха приети и още изборни промени. Ето някои от тях:

  • Хартиената бюлетина е върната като начин на гласуване. Избирателите ще избират дали да гласуват на хартия или с машина. Машините обаче вече ще принтират бюлетини, които избирателят ще пуска в урна след подпечатване от секционната избирателна комисия. Тези бюлетини ще се пускат в специална кутия и ще се броят ръчно.
  • Район "Чужбина" се запазва, но засега само на хартия. Все още не е разписана ясна методология колко и откъде ще се разпределят мандатите.
  • Предложението на "Възраждане" за видеонаблюдение в изборния ден е отхвърлено. Такова обаче ще се извършва в края на изборния ден при попълването на протоколите от преброяването на гласовете.
  • Вече няма да има "тъмни стаички". Кабините се заменят с паравани.
  • Всяка партия, която премине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, ще има достъп до кода на машините.
  • Съставът на Центалната избирателна комисия (ЦИК) няма да се променя.
  • Общественият съвет към ЦИК също остава.

Още за вчерашните промени по Изборния кодекс прочетете тук:

Обрат в пленарната зала: машините остават, ще има смесено гласуване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Военни издирват останките от китайския шпионски балон

Републиканците критикуват администрацията на Байдън за "закъснялата" реакция

08:40 - 06.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023