Хартиените бюлетини на местния вот ще струват над 8 млн. лв. на държавата Снимка: © Getty Images

Хартиените бюлетини за предстоящите местни избори ще струват близо 8,5 млн. лв. Това съобщи говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг пред журналисти.

Общата цена на обществената поръчка за хартията е 9,180 млн. лв., като 700 хил. лв. ще бъдат изразходени за доставката на хартия за машинното гласуване, а останалите 8,5 млн. - за хартиените бюлетини. За сравнение, на последните парламентарни избори точно толкова е и сумата, отделена за подсигуряването на машинното гласуване.

Значителният разход се налага заради миналогодишните промени в Изборния кодекс, при които с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП гласуването на хартия беше върнато, а машините на практика бяха превърнати в принтери. До изборите през април тази година на хартия се гласуваше само в по-малките избирателни секции или в случай на техническа неизправност, но това беше променено от т.нар. "хартиена коалиция".

Машинното гласуване все още е вариант за избирателите (наред с хартиената бюлетина), но съгласно изборното законодателство машини просто ще разпечатват "бюлетини" - вместо протокол с резултатите.

Видовете бюлетини на предстоящите избори обаче ще бъдат много повече - общо 3606 вида, предвид регионалния характер на вота. А близо 21 млн. хартиени бюлетини ще бъдат разпечатани.

Междувременно на 26 септември изтече крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници на партиите, коалициите и инициативните комитети в Общинските избирателни комисии за участие в изборите на 29 октомври. Още в сряда да бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетините.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024