Забраната за реклама на хазарт във всички медии е на път да стане факт - ден преди финалното гласуване няма нито едно партийно предложение, което да се противопоставя на идеята на Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ).

Единствената политическа забележка по този текст е на "Възраждане", които предлагат да се допусне само информация за игрите от държавния Спортен тотализатор.

Проектът обаче е подложен на тотални критики от страна на засегнатите медии и рекламни агенции, които се възмущават от опасността да останат без един от основните си източници на приходи.

Какво казват медиите?

БНТ и Емил Кошлуков - Не пипайте Тотото:

  • против всеобхватната забрана заради тегленето на тиражите на Тотото в ефира на националната телевизия;
  • против забраната на хазартни оператори да спонсорират ТВ излъчване на спортни събития като Олимпийски игри, световни и европейски първенства.
  • "Отчитайки все по-нарастващите суми за лицензионни възнаграждения..., това ще ограничи в огромна степен възможността на БНТ да придобива права за излъчването им".

"Нова Броудкастинг груп" и еврозоната

  • недоволство срещу “безпрецедентните съкратени срокове и без обсъждане от заинтересованите страни", което "може сериозно да застраши икономическата независимост на медиите”.
  • непредвиденото в средата на годината намаление на приходи от реклама ще застраши програмната схема на телевизията, включително може да ограничи достъпа на зрителите до значими спортни събития.
  • "Подобен безпрецедентен ход ще създаде сериозно съмнение в предвидимостта на българската инвестиционна среда на прага на приемането на страната ни в Еврозоната".

"Нет Инфо", които са част от медийната група на Нова, не знаят да е имало недоволство спрямо рекламата на хазарт в сайтовете

  • Големите губещи от пълната забрана на реклама на хазартни новини ще бъдат българските електронни медии и сайтове - социалните мрежи не подлежат на законова регулация в България.
  • Рекламните бюджети на хазартните оператори няма да изчезнат, а ще бъдат преразпределени към други участници на дигиталния пазар - социални мрежи, чуждестранни сайтове, анонимни сайтове
  • На "Нет Инфо" не им е известно да има "обществено недоволство спрямо рекламата на хазарт в български легални интернет сайтове".

"24 часа" - Путин печели от промените

  • Предупрежденията са сходни с тези на "Нет Инфо" - промените обслужват "тъмния сектор" и рекламата ще се пренасочи към международните социални платформи или сайтове без откриваем собственик;
  • Вместо това предлагат рекламата на хазарт да се ограничи само в телевизиите до определени часови пояси
  • “Ще спечели и Путин, защото много от нелегалните псевдо новинарски сайтове са регистрирани в Русия. След като информацията за хазартните игри се прехвърли основно в тях, потребителите им ще се увеличат. Тоест някой прави прекрасна услуга на руската пропаганда".
  • “Що за глупост” е това рекламата на хазарт да се допуска до спортни зали, стадиони и басейни, където се събират хиляди малолетни и непълнолетни, питат от изданието; Според тях “в промените са включени безумни идеи”.

"Спортал" предупреждават със съкращения

  • Против предложенията, които "поставят в неравностойно положение българските дружества спрямо свободния пазар на световно ниво"
  • Предупреждения, че спирането на договорите с рекламодатели ще доведе до "неустойки, тежки санкции и освобождаване на нает персонал"
  • "Истината е, че разпространението в електронни медии и сайтове ще продължи, но бенефициентите на тези договори няма да са медии, които осигуряват работни места и плащат данъци в България"
  • Така написани, текстовете ще доведат и до забрана на хазартна реклама дори в самите сайтове на лицензираните организатори на игри - т.е. предложението на ГЕРБ и ДПС е неприложимо.

Рекламните агенции:

  • "Диджитал Ай Ди", "Ол Диджитал" и "XL Media" имат идентични становища против промените. В Управителния съвет на първата агенция е Стилян Шишков, който управлява и "Спортал".
  • Смятат, че това е непропорционална мярка, която няма да доведе до защита на уязвимите групи и няма да помогне на хазартно зависимите, а ще доведе до увеличение на нелегалните сайтове и разпространение на неконтролирано съдържание;
  • Част от освободения ресурс за реклама ще се пренасочи към маркетингови дейности като по-атрактивни бонуси и по-привлекателни механизми за привличане на потребители;
  • Забраната на реклама в телевизионните програми ще има ефект само за организаторите на хазартни игри, които са получили лиценз в България;

Сдружението на медии, медийни и рекламни агенции Interactive Advertising Bureau Bulgaria очаква промените да се отразят негативно върху българските дигитални медии и посочва следните мотиви:

  • Най-големите медии в България разчитат на средствата от реклама от хазарта и ако забраната влезе в сила веднага, това ще обърка бюджетите на телевизии и издатели в България.
  • Хазартът е разпространен сред младежи през мобилни устройства, които обаче не гледат нито телевизия, нито слушат радио. Очакванията са тези бюджети да се прелеят към инфлуенсъри в социалните платформи, т.е. ефектът ще е обратен - допуска се пълно облъчване на младите хора.
  • Поправките в закона забраняват рекламата по фасади, но я оставят вътре в спортните зали, където тренират деца и подрастващи.

Депутатите "наддават" основно върху вече внесените предложения за обхвата, в който ще бъдат забранени досегашните казина и игрални зали.

  • Досега ДПС и ГЕРБ искаха ограничението да важи за населени места под 5000 жители
  • ИТН предлагат забраната да е за селища с под 10 000 души.
  • Предложението на "Възраждане" е да се забранят игрални зали в населени места под 15 000 жители.

Какъв ще е ефектът от тази идея?

Зависи от гледната точка.

Ако гледаме само броя на населените места, в които ще бъде наложена забрана за хазартни зали, и трите обхващат над 97% от всички съществуващи градове и села.

Но ако погледнем размера на населението в градовете в оставащите 3% с разрешен по новия закон хазарт, мярката излиза половинчата.

Причината е, че почти 60% от всички българи живеят живеят в около 50 от най-големите населени места в страната.

ИТН искат да се въведе и по-сериозно ограничение върху допустимата реклама по билбордове. ГЕРБ и ДПС приемат хазартни игри да се рекламират на не по-малко от 100 метра от училища.

Четирима души от групата на Слави Трифонов искат ограничението да е за периметър от поне 500 метра около училищата, защото в противен случай посланията на хазартни оператори "ще се виждат от прозорците" на класните стаи. Сходно предложение прави и "Възраждане".

Гроздан Караджов е предложил собствен текст, с който иска увеличение на годишните вноски на хазартни оператори за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз от 50 на 60 000 лв. за организаторите на онлайн залагания, от 10 на 20 000 лв. за казината и от 5000 на 10 000 лв. за всички останали.

ПП-ДБ са внесли три отделни предложения. Първото е на Михал Камбарев, Андрей Цеков, Александър Симидчиев.

  • Те искат да се забрани реклама на хазарт върху имущество държавна собственост и общинска собственост с изключение на обекти, които имат издаден лиценз
  • Второто предложение на депутата Петър Кьосев отразява притесненията на трите телекома A1, Vivacom и Yettel, че ГЕРБ и ДПС им поставят невъзможно условие сами да преценяват кои хазартни сайтове са легални и кои не са. Кьосев предлага това задължение да остане на изпълнителния директор на НАП, а операторите да бъдат задължени да спират достъпа до сайтове на хазартни оператори без лиценз в 3-дневен срок след обявяването им от данъчната администрация.
  • Последното е на Божидар Божанов, но все още липсва пълния му текст в сайта на парламента.

"Възраждане" имат дълъг списък с изисквания, включително за по-широки поправки в действащия Закон за хазарта. Искат да се въведе и разграничение между пряка и непряка реклама на хазарт (която да е разрешена върху фасадите на игрални зали и пунктове).

Искат и Тотото да не бъде засегнато от забраната, а спирането на непряка реклама при спортни мероприятия да влезе в сила с отлагане от 2 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След покушението срещу Фицо в Сърбия задържаха мъж за заплахи срещу президента Вучич

Арестуваният отправял заплашителни коментари под пост на сръбския президент

10:28 - 16.05.2024
Кино и сериали

HBO MAX пусна първи тийзър на сериала "Дюн: Пророчеството"

Действието се развива 10 000 години преди събитията в едноименните популярни филми, базирани на фантастиката на Франк Хърбърт.

10:03 - 16.05.2024
Важно днес

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Според Иван Анчев грешките в охраната на премиера показват непрофесионализъм

09:10 - 16.05.2024
Европейски дневници

Крайнодесният Герт Вилдерс ще сгоби коалиционно правителство в Нидерландия

Вилдерс няма да бъде следващият министър-председател на Нидерландия.

09:09 - 16.05.2024
Кино и сериали

"Furiosa" дебютира на Кан с 8-минутни овации за Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт

Девет години след дебюта на "Mad Max: Fury Road" Джордж Милър получи бурни овации на Кан

08:30 - 16.05.2024
Важно днес

Роберт Фицо е без опасност за живота след операция, отнела часове

Операцията на премиера на Словакия е преминала "добре" и се очаква той да оцелее, заяви вицепремиерът

07:28 - 16.05.2024
Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024