"Хазартът е вселена от зависимости", но депутатите не забраняват рекламата му Снимка: © Народно събрание

Депутатите решиха да не се забранява пряката и непряка реклама на хазарт. Това се случи след дебати, в които основно опозицията се включи с реплики, но на практика в изказванията нямаше особено разногласие.

Промените в Закона за хазарта бяха внесени от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители и бяха отхвърлени, с 67 гласа "за", 29 "против"и 79 "въздържал се"

И сега законът изрично забранява пряката реклама на хазарт, но съществуват определени изключения, които допускат масово заобикаляне на смисъла на забраната.

В мотивите си вносителите сочеха, че хазартните игри развиват опасни зависимости у хората и Съветът за електронни медии (СЕМ) и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да следят дали ограниченията върху хазартната реклама се спазват.

Затова те предлагаха да се забрани пряката реклама на хазарт с изключение на сградите, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за залози, както и в самите игрални зали и казина. Искаха също вместо да е фиксирана ставката за социално отговорно поведение да е процент от стойността за направените залози според вида на играта и техническото устройство. В промените бяха заложени и глоба от 10 хил. лв. за доставчици на медийни услуги при излъчване на реклама на хазарта, а при повторно нарушение санкцията да е двойна.

Димо Дренчев от "Възраждане" обясни, че ако рекламите бъдат забранени, това няма да има негативен ефект за икономиката, защото "ако гражданите не дават парите си за хазарт, те ще ги дават за потребление на друг вид стоки - по-чисти, по-легални, по-светли."

Явор Гечев от БСП заяви, че партията му по принцип подкрепя промените, но според него хазартът трябва да бъде забранен изцяло не само в България, а в по-голямата част от света.

В отговор на мотивите на вносителите, че хазартните зависимости водят до теглене на бързи кредити, провалени семейства и безработица дойде и единственото изказване на депутат от управляващите.

"Аз не съм чул някой да тегли кредит, защото пуши или да си е развалил семейството, но вие знаете колко са свирепи законите за рекламиране на тютюневи изделия. Тези суми са важни за обществото, начинът, по който се разпределят, не е справедлив, но е начин," каза Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

Той отиде още по-далеч във философските си разсъждения, като призова да няма резки законови промени и даде нагледен пример:

"Хазартът е вселена от зависимости и забраната му не я прави по-малка, просто я превръща в тъмна вселена. Защото ние можем да регулираме много неща в тази зала, но не можем да регулираме човешката природа", продължи той.

На финала заключи, че човешката природа не трябва да се пипа, но контрол върху хазарта трябва да има поне на две нива, защото "дори нивото на река Дунав се контролира от два източника".

Инфлуенсърите на хазарта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024