Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара Снимка: © Getty Images

Ситуацията с избухналия пожар в местността Беклемето край Кърнаре остава изключително тежка.

Огънят, който обхваща широколистна растителност, се разпростира на територия от 1000 декара. Тъй като теренът е труднодостъпен, се налага пожарът да се гаси с помощта на хеликоптери и алпинисти.

"Каквато и техника да имаме, с колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до огнищата. Днес ще се работи предимно с двата хеликоптера, които успяват да свалят огъня ниско долу, оттам алпинисти от пожарната и доброволци ще направят опит максимално да доближат местата, от които могат да гасят", заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който заедно с премиера Димитър Главчев е на място.

"Ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват, който е много труднодостъпен, а там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които са с алпийска подготовка, хубавото е, че има подготвени доброволци, а и самите пожарникари имат такава подготовка", заяви министър-председателят.

Версията за умишлен палеж е малко вероятна заради труднодостъпния терен, но на този етап тя не се изключва.

"Служителите и директорът на парка казват, че там е изключително недостъпно и по никакъв начин не можеш да стигнеш. Ако някой е направил нещо умишлено, това са хора, които познават много добре терена. Този вариант не се изключва, но ние правим всичко възможно да локализираме огнището, да потушим огъня, за да не дадем възможност той да се разпростира", коментира Стоянов.

На брифинг пред журналисти той отново нападна критиците на работата на МВР и ги прикани да дойдат на място и "да се уверят за какво става дума".

"Опасявам се обаче, че ще им стане лошо", добави вътрешният министър.

Междувременно огънят в село Воден отново се разгоря заради силния вятър.

От няколко дни в България е в сила червен код за опасно горещо време, на места температурата прехвърля 40 °C, пожари пламват всеки ден на различни локации.


Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Лъже ли Калин Стоянов за ситуацията в с. Воден Лъже ли Калин Стоянов за ситуацията в с. Воден, където горяха къщи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024