Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката Снимка: © Скрийншот, БНТ

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната.

От думите на Стоянов стана ясно, че към момента се работи на три фронта в Ямболска област, като единият от пожарите там тръгва към българо-турската граница.

"На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, където пожарите са се разпрострели доста широко. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Реално има засегнати няколко къщи от селото. Къщите, които са засегнати, са около 10. Ще работим с двата хеликоптера на отбраната, плюс двата хеликоптера от Чехия. Получихме готовност и от страна на френските колеги, че могат да се отзоват с два хеликоптера, заявили сме ги и тях. Газовата станция е обезопасена," коментира той.

Попитан защо няма достатъчно техника, за да се овладеят пожарите, Стоянов заяви, че "всяко лято става все по-зле".

"Около 70% от техниката - около 800 противопожарни автомобила, с които разполага главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", са закупени през последните 7-8 години. Има множество поръчки, които в момента са в процедури", каза той.

На журналистическа реплика, че жители свидетелстват за липса дежурни екипи на място, той оправда ситуацията с "високата температура и смяната на посоката на вятъра, които много рязко влошили ситуацията".

"Чухме няколко истории наистина, но нека да чуем няколко истории и на хора, чиито домове са спасени. Това, което се отразява от медиите е много малка част от това, което се случва в страната. Кой казва, че това (огънят да влезе във Воден - бел. ред) е можело да се предотврати? Когато един човек бедства, той се чувства самотен, разбирате ли?", обърна се той към репортер на място.

Лъже ли Калин Стоянов за ситуацията в с. Воден Лъже ли Калин Стоянов за ситуацията в с. Воден, където горяха къщи

На въпрос за системата BG Alert, която не се задейства, за да предупреди за бествието в с. Воден, Стоянов каза: "Може би повече бихме коментирали за системата, ако имаше жертви, но за щастие няма жервти."

Служебният вътрешен министър отказа да отговори на въпроса дали ще си подаде оставката, поискана му от ПП-ДБ в четвъртък. Вместо това ги нападна:

"Няма да коментирам исканията на тези хора, които, ако някои от тях ги докарам тука, съм сигурен, че като видят за какъв огън става въпрос, ще избягат с 200 и ще трябва да ги търсим и тях", каза той.

Димитър Главчев се притече на помощ на Стоянов и започна да брани работата на служителите на място.

"Разговарях с всички кметски наместници по населените места, те са изключително благодарни на момчетата от пожарната... Казаха, че организацията е великолепна", коментира премиерът, като добави, че Съветът за сигурност към Министерския съвет ще бъде свикан утре.

"Ще поканим представители на парламентарните сили, за да се изясни въпросът за оставката, за която питате", подчерта министър-председателят и изрази категорична увереност, че "след като чуят какво е направено" те ще се убедят, че от оставката няма нужда.

От думите му стана ясно още, че мобилните оператори са обещали още днес да поставят клетка в село Воде. Заради липсата на комуникационна мрежа предупредителна система BG Alert не успя да извести никого за огненото бедствие.


Сезонът на пожарите - системата BG ALERT не работи, но не е само тя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024