Херо Мустафа след срещата с Борисов: Равенството пред закона е аксиома във всяка една демокрация Снимка: © US Embassy

Ден след като американското посолство публикува позиция в подкрепа на гражданските протести в България, Херо Мустафа проведе среща с премиера Бойко Борисов, след която направи уточнения за смисъла на посланието си.

В понеделник вечер посолството излъчи ясен сигнал за това, че следи внимателно процесите в страната и че "подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона".

Във вторник сутрин дипломатически автомобил на Посолството на САЩ беше видян пред входа на Министерски съвет, а от пресслужбата на кабинета потвърдиха, че премиерът Борисов и посланик Мустафа са разговаряли близо 30 минути. Американският посланик не се срещна с журналисти след посещението си в сградата на правителството.

Пред "Свободна Европа" обаче тя внася уточнения в позицията по повод протестите, като става ясно, че изразената подкрепа за гражданските искания е принципна и не е обвързана с конкретните призиви за оставки на премиера и главния прокурор.

"Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа", казва посланик Мустафа в отговор на въпросите на "Свободна Европа".

Периодът, за който тя говори, съвпада с приключването на дългогодишната сага по модернизирането на ВВС с решението на Народното събрание да одобри придобиването на нови бойни самолети F-16. Мустафа беше избрана за посланик на САЩ в България през юни 2019, встъпи в длъжност през есента на 2019 г. В същия период се проведе и изборът на новия главен прокурор Иван Гешев, който беше номиниран за поста на 22 юли 2019.

Херо Мустафа посочва, че разговорът с премиера Борисов е направен по негова инициатива, като една от темите на разговора е била изявлението на посолството по повод протестите, но и присъединяването на България към ERM II.

"Нашето изявление, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”, казва още Херо Мустафа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024