Херо Мустафа става посланик на САЩ в Египет

Американският президент Джо Байдън ще номинира доскорошния посланик на САЩ в България Херо Мустафа за нов ръководител на дипломатическата мисия на Америка в Египет.

Новината беше обявена в прессъобщение на Белия дом няколко седмици след като Мустафа приключи мандата си в София.

Херо Мустафа беше посланик в България от октомври 2019 до март 2023 г., като активно поддържаше темата за нуждата от борба с корупцията в страната. В този период САЩ наложи и санкции по закона "Магнитски" срещу Васил Божков, Делян Пеевски, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов и др.

Преди това е работила като зам.-ръководител на мисията в американското посолство в Лисабон (Португалия), и политически съветник в посолството в Индия. Работила е още в Ирак, Ливан и Гърция.

По-рано кариерата ѝ преминава през администрацията на вицепрезидента на САЩ по въпросите, свързани с Близкия изток, Южна и Централна Азия.

В биографичната ѝ справка от Белия дом се посочва, че тя говори кюрдски, арабски, фарси, гръцки, хинди, български и португалски. Израснала е в Северна Дакота, но е от семейство на бежанци от Ирак, които пристигат в Америка, когато тя е на 2 години.

САЩ трябва да попълнят три посланически позиции в Египет, Кувейт и Обединените арабски емирства, ключови държави в региона. Джо Байдън вече е направил номинации за всяка от тях, но Сенатът трябва да ги одобри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024