Хиляди излязоха на протест във Франция след победата на крайната десница на изборите Снимка: © Getty Images

Хиляди французи излязоха на протест в няколко града във Франция в понеделник вечер след резултатите от европейските избори в страната. На тях големият победител беше крайнодесният "Национален съюз" на Марин Льо Пен, който спечели два пъти повече гласове от тези на формацията на президента Еманюел Макрон.

Заради изборния резултат президентът обяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат още този месец.

В Париж хиляди души, повечето от които млади хора, се събраха на демонстрация с лозунги като "Всички мразят Марин Льо Пен", предава френскоезичното издание "Le Monde".

"Перспективата след три седмици да имаме крайно десен министър-председател ме ужасява", казва една от протестиращите студентки пред изданието.

Към протеста се присъединиха и политици, сред които водещият кандидат на радикалната лява партия "Непокорна Франция" Манон Обри.

Предимно мирното шествие обаче ескалира малко преди полунощ, като се наложи полицията да разпръсне демонстрантите. Видеоклипове на очевидци, проверени от "Reuters", показват хора, които хвърлят факли и полиция, която преследва демонстрантите по една от улиците.

Протести се проведоха и на други места из страната, сред които Тулуза, където са се включили 6200 души, по данни на местната полиция. И там се е стигнало до размирици, като протестиращи са разбили витрини на магазини и са запалили контейнери за боклук. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне гражданите.

В Марсилия, втория по големина град във Франция, в подобна акция са участвали близо 2200 души. Хиляди хора излязоха и по улиците на Нант, Рен и Руан.

Ще повтори ли крайната десница успеха си?

Според социологическите прогнози от понеделник крайнодясното "Национално обединение" ще спечели предсрочните парламентарни избори във Франция, но няма да има абсолютно мнозинство.

Първото проучване на общественото мнение след европейския вот, показва, че антиимигрантската и евроскептична партия на льо Пен ще спечели между 235 и 265 места в Националната асамблея. Това е огромен скок спрямо сегашните ѝ 88 депутатски места. За абсолютно мнозинство обаче на нея и трябват общо 289 гласа.

Центристкият алианс на Макрон вероятно ще намали броя на депутатите си наполовина - от 250 на 125-155, показва проучването от понеделник. Левите партии биха могли заедно да контролират от 115 до 145 места, въпреки че всяка от тях би могла да се кандидатира самостоятелно.

Не е сигурно, че "Национално обединение" ще успее да състави правителство с или без съюз с други партии. Други сценарии за кабинет включват широка коалиция на основните партии.

Изненадващото решение на Макрон да свика предсрочни избори дава на крайната десница реален шанс за власт, посочват международни анализатори. Дори ако партията на Льо Пен получи мнозинство във френския парламент, Макрон ще остане президент още три години и ще продължи да отговаря за отбраната и външната политика на страната съгласно френското законодателство.

Той обаче може да загуби контрола върху вътрешнополитическия дневен ред, включително икономическата политика, сигурността, имиграцията и финансите, което от своя страна ще се отрази на други политики, като помощта за Украйна, тъй като за такива въпроси има нужда от подкрепата на парламента.

Кметът на Париж Ан Идалго коментира решението и го определи като "изключително обезпокоително" с оглед на това, че изборите ще трябва да се проведат само няколко седмици преди началото на Олимпийските игри в столицата. Международният олимпийски комитет обаче вече омаловажи вотът да окаже някакво пряко въздействие върху най-голямото спортно събитие.

"Като много хора и аз бях изненадана, когато чух, че президентът е решил да разпусне Националната асамблея", заяви Идалго.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024