Хиляди протестираха срещу расизма във Великобритания Снимка: © Getty Images

Хиляди излязоха на протест срещу расизма в цяла Англия в сряда вечер. На много места демонстрантите образуваха жив щит, за да защитят центровете за предоставяне на убежище, след като полицията предупреди за риск от потенциални безредици. Част от хората държаха плакати с надписи "Бежанците са добре дошли" и "Отхвърлете расизма, опитайте терапия".

Напрежението в страната ескалира след убийството на три млади момичета в детска занималня в Саутпорт в края на юли и появилата се невярна информация в социалните мрежи, че извършителят е радикален мюсюлмански имигрант.

Въпреки че от полицията уточниха, че 17-годишният задържан е роден в Кардиф и не е мюсюлманин, нападението с нож, при което имаше и няколко ранени, сред които деца, предизвика вълна от недоволство, особено сред крайнодесни активисти.

В сряда полицията проведе най-голямата си мобилизация за борба с безредиците след бунтовете през 2011 г. - основните опасения на властите бяха, че много от планираните демонстрации могат да се превърнат в проява на насилие.

Адвокатските кантори и кабинетите на личните лекари бяха затворени по-рано, магазините по главните улици бяха обковани с дъски, а на депутатите им беше казано да обмислят възможността да работят от вкъщи, тъй като 41 от 43-те района на местните полицейски сили в Англия и Уелс се подготвяха за потенциални безредици.

Около 6 000 полицаи, обучени за борба с безредиците, бяха мобилизирани, след като адвокатски кантори за имиграция и бежански центрове бяха посочени като потенциални цели в крайнодясна чат група в приложението Telegram.

Вместо това обаче хиляди контрапротестиращи излязоха по улиците на Ливърпул, Бирмингам, Бристол, Брайтън и Лондон, за да защитят своите общности.

В сряда вечер в Ливърпул стотици хора образуваха жив щит пред църква, в която се помещава център за консултации по въпросите на имиграцията, а жени държаха плакати с надписи: "Нашенци срещу нацистите".

Подобни сцени бяха наблюдавани и в Хакни и Уолтъмстоу в Източен Лондон, както и във Финчли в северната част на столицата, където хиляди местни жители и активисти се събраха и издигнаха транспаранти "Ние сме една човешка раса" и "Обединете се срещу омразата".


Трагедията в Англия едва не се превърна в масов линч заради дезинформация

Размирици след убийството на три момичета във Великобритания, най-малко 90 души са задържани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024