Израел отговори с удар по Бейрут след масирана атака от "Хизбула" Снимка: © Getty Images

"Хизбула" атакува Северен Израел с повече 140 ракети.

Израелската служба за бърза помощ съобщава, че към момента няма данни за пострадали. Според военните, ракетите са дошли на три вълни в петък следобед и са били насочени срещу обекти близо до границата с Ливан.

Атаката идва няколко дни след като масово взривяване на пейджъри и уоки-токита взе жертви сред активисти на гупировката и рани хиляди в Ливан.

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла се закани, че ще отмъсти "за тежкия удар". Той обвинява Иразел за саботажа на комуникационните устройства на членовете на организацията.

Малко след като беше съобщено за масираната атака от страна на "Хизбула", израелските военни съобщиха, че са извършили целенасочена атака по мишени на организацията на ливанска територия. Нанесени са въздушни удари в столицата Бейрут.

Престрелките между Израел и подкрепящата "Хамас" ливанска шиитска групировка "Хизбула" продължават близо година, след атентата на 7 октомври. Те обаче бяха с далеч по-слаб интензитет от изстреляните повече от 100 ракети.

Опасенията са, че конфликтът може да прерасне в пълномащабна война в Близкия Изток. Вчера вечерта Израел нанесе най-интензивните удари по южната част на Ливан от близо година насам. Израелските военни самолети са поразили над 100 ракетни установки на Хизбула и други "терористични обекти", включително склад за оръжия.

Няколко часа по-рано израелският военен министър Йоав Галант заяви, че военните действия ще продължат с "тежки рискове" и обяви, че страната навлиза в нова фаза на войната срещу групировката "Хизбула".

"Хизбула" усеща, че е преследвана и последователността на нашите военни операции ще продължи", каза той.

Как Израел проби сигурността на "Хизбула" през пейджърите им

Когато Израел ликвидира враговете си по телефона

Взривилите се пейджъри в Ливан са доставени от България, пише унгарско издание. ДАНС отрича


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС ще отпусне 35 млрд. евро за Украйна

Парите са обезпечени със замразени руски активи на територията на ЕС

13:28 - 20.09.2024
Важно днес

"Предизборната бухалка" на Пеевски удари по кмет от ДПС-Доган

Прокуратурата и КПКОНПИ претърсват имоти на кмет от ДПС-Доган

12:01 - 20.09.2024